Vooral in de techniek zoekt men personeel.
Vooral in de techniek zoekt men personeel. Foto: Hans Peijs

Arbeidsmarkt 't Gooi blijft krap

hilversum Het aantal WW-uitkeringen in 't Gooi en de Vechtstreek is in augustus iets (0,4 procent) gedaald ten opzichte van een maand eerder en 14,7 procent in vergelijking met vorig jaar. Halverwege 2019 is in deze de spanning op de arbeidsmarkt verder gestegen.

In de regio Gooi en Vechtstreek is de arbeidsmarkt al vanaf 2018 als 'krap' te typeren. Dat meldt het UWV. Maar liefst drie kwart van de beroepsgroepen heeft te maken met een krappe tot zeer krappe arbeidsmarkt. Met name in de techniek, ICT, onderwijs en transport staat men te springen om personeel. Alleen de sector creatief en taalkundig kent een 'ruime' arbeidsmarkt.

Eind augustus verstrekte het UWV 3.746 WW-uitkeringen in de regio Gooi en Vechtstreek. In augustus nam het aantal WW-uitkeringen in de regio ten opzichte van juli af met 16 (-0,4 procent). De komende maanden neemt naar verwachting het aantal WW-uitkeringen weer sterker af. Landelijk stegen de uitkeringen in augustus met 1,1 procent. Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, lag met 2,8 procent in augustus 2019 in de regio Gooi en Vechtstreek iets boven het landelijk WW-percentage (2,6 procent).
In vergelijking met vorig jaar daalde het aantal WW-uitkeringen in de regio Gooi en Vechtstreek met 644 uitkeringen, ofwel 14,7 procent. In geheel Nederland bedroeg de daling het afgelopen jaar 14,9 procent.
De absolute afname van de WW-uitkeringen op jaarbasis in deze regio over een jaar was het grootst bij de sectoren zorg en welzijn, de overige commerciƫle dienstverlening en de groothandel. De procentuele daling van het aantal uitkeringen was het sterkst in de sectoren industrie en bouw, alsmede vervoer en logistiek.