Met rozen en het lint in de hand trokken de deelnemers door onder meer de Kerkstraat.
Met rozen en het lint in de hand trokken de deelnemers door onder meer de Kerkstraat. Foto: Bastiaan Miché

Lint met ruim 300 namen plus al die verhalen maken indruk

De jaarlijkse herdenking van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers was dit keer, zaterdag, in Hilversum. Hoogtepunt, als je het zo mag noemen, was de mars door het centrum door nabestaanden met een meterslang lint met namen van slachtoffers. Dat daardoor het verkeer even stilstond, moest maar even. "Dit maakt indruk", aldus burgemeester Pieter Broertjes. "Laat het een signaal zijn dat we nooit moeten buigen voor geweld."

hilversum Bart van Dijck, Louise Donk, Patricia Siereveld, Jan de Niet. Zomaar een paar namen die zaterdagmiddag op het meterslange door nabestaanden gedragen lint vermeld staan. "Het is belangrijk dat mensen hun verdriet kunnen delen met elkaar", weet ook Broertjes.

Als een van de sprekers in de Vituskerk voorafgaand aan de mars heeft de burgervader al die verhalen over de slachtoffers mogen lezen. "En dan zie je dat het vooral jonge mensen zijn... Ik heb zelf ook twee zoons. En wat hebben we allemaal wel niet gehad deze week", verwijst Broertjes naar de vermoorde advocaat Derk Wiersum en de 71-jarige man die overleed nadat hij door een groep jongeren was mishandeld. "Actueler kan haast niet. Je denkt dan toch: 'Doe allemaal even normaal."
Ook pastoor Jules Dresmé was bij de herdenkingsbijeenkomst en -mars van de partij. Ook hij was onder de indruk. "Je ziet bij de nabestaanden ook het gevoel van totale onmacht. Dit is het laatste dat je kunt denken dat zou gebeuren", aldus Dresmé. "Al die foto's, al die verhalen. Het houdt maar niet op. En in leed is geen concurrentie. Alles wat jou overkomt is voor jou het allerergst."
Dat de herdenking dit jaar in Hilversum plaatsvindt, is te 'danken' aan initiator Maya Bor. Haar zoon Marc Plessius verdween tien jaar geleden van de aardbodem. "Overweldigend dat het hier kan plaatsvinden. Natuurlijk is Hilversum de mediastad, maar het is niet alleen maar entertainment. Er zijn hier ook ernstige zaken."
Natuurlijk gaat het verdriet om haar zoon, die naar alle waarschijnlijkheid is vermoord, nooit over. En hoewel tijdens een dag als deze alle emoties weer naar boven komen, vindt Bor het allemaal 'grandioos'. "En gedeelde smart is halve smart."
Diane Vivo is om twee redenen bij de herdenking aanwezig. Niet alleen begeleidt en ondersteunt zij namens de federatie getroffen ouders die daar behoefte aan hebben, zij is ook nabestaande. Achttien jaar geleden werd zij, zwanger van een tweeling, mishandeld door achttien jongeren, zegt zij. Eén van haar kinderen overleefde de trap in haar buik, de ander overleed. "Dit blijft altijd moeilijk. Je kunt ook niet zeggen dat ik er 'gelukkig' nog één overheb. En hoe goed je ook wordt verzorgd, ook op psychisch gebied, die wond blijft altijd open. Dit kind heeft nooit de kans gehad om zich als mens te ontwikkelen."

Maya Bor in de Vituskerk bij de foto's...
...en tijdens de mars.
De lijst telde honderden namen.
Start en finish waren bij de Vituskerk.