Vorig jaar waren er al wel roetveegpieten, maar nu dus alleen maar.
Vorig jaar waren er al wel roetveegpieten, maar nu dus alleen maar. Archieffoto's: Bastiaan Miché

Kick Out Zwarte Piet is 'zeer verheugd'

Kick Out Zwarte Piet is blij dat er geen 'racistische' sintintocht in Hilversum is. Op de Facebookpagina van deze krant klinken andere geluiden.

Vervolg van de voorpagina

Van een feestelijke intocht van Sinterklaas was vorig jaar nauwelijks sprake. Voor- en en tegenstanders van zwarte piet stonden lijnrecht tegenover elkaar en de politie moest uiteindelijk ingrijpen. Door een 100 procent roetveegintocht in te voeren hoopt Pieter Broertjes op het feest dat het voor de kinderen moet zijn.
"Sinds ik burgemeester ben (in 2011, red.) hebben we hier een discussie over", aldus de burgervader. "Eerst probeerden we nog iets met testbeeldkleuren, maar dat gaf allerlei gedoe." Nu gaat Hilversum dus alsnog overstag, nadat eerder al de NTR meedeelde dat er bij de landelijke intocht alleen nog roetveegpieten zijn. Daarnaast komt er dus een maatschappelijk debat.

De intocht op zaterdag 16 november start zoals altijd op de Kerkbrink. Hoe de route vervolgens loopt, is nog niet helemaal duidelijk. Er is in ieder geval geen slotfeest in Gooiland. De organisatie is in handen van de Stichting Hilversum Marketing.
Namens de Hilversumse tak van Kick Out Zwarte Piet is Rebekka Timmer - die vorig jaar tijdens de intocht door een megafoon meermaals schreeuwde dat Broertjes zich moest schamen - 'zeer verheugd dat de gemeente deze weg inslaat'. Punt van aandacht is nog wel hoe zwart de piet straks is. Het is, aldus Timmer, niet de bedoeling dat er een 'black face light' naar Hilversum komt.
Zo verheugd als Timmer is, zo negatief reageert men op de website van deze krant. Laten we met een positieve reactie beginnen. "Eindelijk", aldus Desiree Aalders. "Zo fijn dat ook wij nu inzien dat een zwarte piet echt niet meer kan. Als we het tijdens de intocht en ook op social media het dan ook leuk kunnen houden, voor ons en voor de kinderen, dan kunnen we allemaal blij zijn."
Bea van Leijenhorst heeft een andere mening: "Geef Hilversum toch hun zwarte piet. Dit is toch te gek voor woorden. Het is een kinderfeest, daar hoort toch echt een zwarte piet bij." En Sandra Hermann: "Ga fietsen! En laat de zwarte Piet met rust. Hij bestaat al honderd jaar. Waar maken mensen zich zo druk om in Nederland Patat-land? Of beter in Hilversum Patat-stad?!"

De politie moest vorig jaar in actie komen.