Woede over schrappen van spreekrecht voor burgers

hilversum Net bijgekomen van de discussie over de beschuldigingen richting wethouder Wimar Jaeger was er in de aanloop naar de raadscommissie van woensdagavond opnieuw een relletje. De fracties kregen het voorstel om het inspreken door burgers over niet-geagendeerde onderwerpen af te schaffen.

De Hilversumse raadscommissie Economie & Bestuur zou woensdag praten over de 'Wijzigingsverordening Reglement van orde gemeenteraad'. Dat is - zoals de naam toch al wel doet vermoeden - vooral een technisch onderwerp. Een opvallende passage is wel: "Het spreekrecht inzake een niet-geagendeerd onderwerp tijdens het vragenuur komt te vervallen." Overigens, inspreken tijdens een onderwerp dat wel op de agenda staat, mag 'gewoon' wel.
Onder meer de SP-fractie was not amused en luidde de noodklok. "Dit kun je niet zomaar stoppen", aldus SP-raadslid Pierre van Rooden. In zijn ogen waren er de laatste maanden zinnige bijdragen geleverd door burgers over onderwerpen die op dat moment niet op de agenda stonden. En bovendien hebben inwoners het recht om hun zegje te doen. En als je dit recht gaat schrappen, biedt dan op z'n minst een alternatief, zo meent de socialist.
Het voorstel kwam overigens niet van het college van burgemeester en wethouders, maar van het presidium (de tien fractievoorzitters van de verschillende fracties in de gemeenteraad). Van Rooden maakte - als plaatsvervanger van zijn fractievoorzitter Bianca Verweij - de afgelopen maanden deel uit van dat presidium, maar had dit bespreekpunt gemist. Navraag leerde dat dit 10 september is besproken. "Toen waren wij er als SP niet", aldus Van Rooden, daarmee aangevend dat de kwestie-Jaeger op dat moment voorrang kreeg. "Maar er waren meer mensen niet. Ook Annemarie den Daas (D66, red.) en Femke van Drooge (PvdA, red.) waren er niet. Waarom hebben die paar mensen die er wel waren dit besproken. Het presidium is ook geen besluitvormend orgaan."
Van Rooden stelde daarom maandagavond voor om het onderwerp voor woensdag van de agenda te halen. Niet veel later verscheen er tussen de documenten op de gemeentelijke website een brief van griffier Paul van Ruitenbeek en D66-fractievoorzitter Annemarie den Daas (namens de raadswerkgroep vergaderen) om het voorstel van de agenda te halen. De kans is groot - de krant was op dat moment bij de drukker - dat de raadscommissie hiermee akkoord ging. In de brief geven Ruitenbeek en Den Daas aan dat insprekers met de huidige manier van inspreken onvoldoende tot hun recht komen. Daarom komt er een breder voorstel om inwoners een betere positie te geven.