De gigantische boor boorde onder toeziend oog van de aanwezigen de eerste gaten in de grond.
De gigantische boor boorde onder toeziend oog van de aanwezigen de eerste gaten in de grond. Foto: Bastiaan Miché

Historisch moment voor Tergooi: bouw nieuwe ziekenhuis eindelijk gestart

Na een lange ontwerpfase was maandag eindelijk de start van de bouw van het nieuwe Tergooi in Hilversum: een ziekenhuis voor de gehele Gooi- en Vechtstreek.

hilversum Een historisch moment, sprak ook burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum bij de officiële start van de nieuwbouw van het nieuwe ziekenhuis. Zou het er ooit nog van komen?, vroeg ook hij zich weleens af. Het antwoord is dus 'ja', al duurt het nog wel even - drie jaar - voordat alles af is.

Broertjes stond er overigens niet alleen als burgemeester van Hilversum en voorzitter van de Regio Gooi en Vechtstreek - ook burgemeesters of wethouders uit de overige Gooise gemeenten waren bij het feestje van de partij - maar ook als kleinzoon van Izak Wessel. Als directeur-geneesheer legde hij een halve eeuw terug de eerste steen van het Diakonessenhuis aan de Van Riebeeckweg. "Het werk dat toen gesticht is, krijgt nu zijn voortgang", sprak de burgervader de aanwezigen toe. "De aanhouder wint. Waar elders ziekenhuizen worden gesloten, weet Tergooi zich opnieuw uit te vinden. Er is moed voor nodig om die beslissing te durven nemen."
De burgemeesters (of hun plaatsvervanger) van Hilversum, Blaricum, Laren, Huizen, Gooise Meren, Weesp en Wijdemeren verrichtten, als vertegenwoordigers van de inwoners van de regio, de officiële handeling, samen met leden van de Hilversumse kindergemeenteraad. Nadat zij allen op een knop drukten, kwam er een hoop licht en kabaal en ging een gigantische boor aan het werk.
De eerste paal slaan was er dus niet bij. Nee, vertelt directeur Bouw en Techniek Eric Moleman van bouwbedrijf BAM, de boor boort een gat en daar wordt een paal ingedraaid. Het feestje van maandag betekende zo niet alleen de start van de bouwfase, maar ook het einde van de ontwerpfase. "Als BAM hebben we hard gewerkt om een plan te maken dat aansluit bij de wensen van Tergooi", aldus Moleman. "Ik ben er trots op dat we zover zijn gekomen."
Tergooi beloofde kinderburgemeester Lise van der Ploeg ook toekomstige generaties de best mogelijke zorg te willen bieden. Samen met Janneke Brink van de raad van bestuur en Eline van Slobbe, voorzitter van de medisch specialisten, begroef de kinderburgemeester deze belofte. De werkzaamheden zijn over drie jaar afgerond, weet ook de voorzitter van de raad van bestuur van Tergooi, Hans den Hollander. Hij maakt sinds 2012 deel uit van deze raad van bestuur. En ja, geeft hij toe, er waren momenten waarbij hij vreesde dat het op financieel vlak fout zou lopen. "Maar toch was er altijd wel het geloof dat we dit konden realiseren. We hebben een lastige tijd achter de rug, het begon midden in de crisis. Maar toch is het gelukt om te werken aan de toekomst van Tergooi."
Het nieuwe ziekenhuis voor de regio is 70.000 vierkante meter groot, veel kleiner dan de ruim 100.000 vierkante meters van Hilversum en Blaricum nu samen. Maar volgens Den Hollander hoort dat bij deze tijd en biedt Tergooi straks zorg die 'state of the art' is. Alle acute, intensieve en klinische zorg van de huidige twee locaties komen in het nieuwe pand.

Het nieuwe entreegebied.
De ontvangsthal in 2022.