'Pater: 'Stop dit idiote project'

Vervolg van de voorpagina

"Begin oktober begint op Anna's Hoeve de bomenkap zodat de 850 meter lange kronkelweg die er nu ligt vervangen wordt door een 2200 meter lange weg een paar 100 meter verderop en een natuurbrug", schrijft Pater. "Duizenden bijna 100-jarige bomen zullen worden weggehaald. Stop dit idiote project."
Dat schrijft Jeroen Pater op de petitiewebsite tegen de kap van de bomen op Anna's Hoeve. En inmiddels denken 4500 anderen (ook Marianne Thieme heeft haar handtekening gezet) hetzelfde. "Dit geeft aan dat het electoraat niet goed is geïnformeerd", meent de betrokken Hilversummer. "Het leeft bijzonder bij de burger."

Desondanks gaat de kap gewoon door. Kleine bomen worden ter plekke versnipperd en grote bomen afgevoerd. Een deel van de stammen (stobben) wordt gebruikt op de natuurbrug, als schuilgelegenheid voor reptielen en kleine zoogdieren. Om de veiligheid voor wandelaars en recreanten te garanderen, wordt het werkgebied afgezet met linten en informatieborden. Zodra het kaphout en de stobben zijn afgevoerd, worden er bouwhekken geplaatst.
Van een aantal volwassen bomen wordt het kaphout ter beschikking gesteld aan Hilversumse praktijkscholen en/of meubelmakers. Ook worden ongeveer 500 tot 1000 inheemse boomsoorten na de kap actief aangeboden aan duurzame initiatiefnemers binnen de provincie.


31 boetes voor dumpen afval

HILVERSUM De gemeente Hilversum heeft sinds mei 200 meldingen ontvangen over mensen die hun afval niet in, maar naast de (mogelijk overvolle) ondergrondse container dumpten. Daarbij zijn 31 boetes uitgedeeld

Dat antwoordt afvalwethouder Jan Kastje (milieu en afval) op vragen van de lokale PvdA-fractie. Die had zelf geconstateerd (en vernomen via social media) dat sinds het plaatsen van ondergrondse containers vorig jaar inwoners hun afval niet kwijt kunnen en het maar naast de containers leggen. "Vooral in de straten rondom het centrum lijkt het probleem groot te zijn", aldus de sociaaldemocraten.
Volgens Kastje heeft de kwestie extra aandacht. Om overvolle containers te voorkomen, komen daarin sensoren zodat te zien is hoe vol de container is.