Bij televisie staan de meest bekende mediavrouwen.
Bij televisie staan de meest bekende mediavrouwen. Foto: Bastiaan Miché

Historische en hedendaagse pioniers in 'Mediavrouwen'

HILVERSUM Oud-journaallezeres en fotografe Sascha de Boer zit vast in de trein en kan er tijdens de officiële opening van de tentoonstelling 'Mediavrouwen' niet bij zijn. Maakt niet uit, denken de aanwezigen in Museum Hilversum. Dan blijft er meer tijd over voor Eugènie Herlaar, de eerste vrouwelijke nieuwslezer van het NOS Journaal.

Aanleiding voor deze tentoonstelling, behalve dat het een eerbetoon is aan de tentoongestelde vrouwen, is vooral het feit dat vrouwen honderd jaar geleden stemrecht kregen. 'Mediavrouwen', tot eind dit jaar te zien, is verdeeld in zes domeinen: fotografie, documentaire/film, radio, televisie, videokunst en online. Radio- en tv-pioniers als Mies Bouwman en Sonja Barend, maar ook Hanneke Groenteman, Linda de Mol en Sophie Hilbrand worden besproken. "Het is een mix aan historische en hedendaagse pioniers", aldus directeur Stef van Breugel van Museum Hilversum.
Hij geeft toe dat deze tentoonstelling geen gemakkelijke opgave was, eigenlijk is het aantal van dertig vrouwen veel te mager. "Het nadeel van deze tentoonstelling is dat hij te klein is", aldus de directeur. Hij hoopt door de samenwerking met Beeld en Geluid - een primeur - vooral ook meer jongeren te bereiken.
Herlaar spreekt tijdens het openingsfeest uitgebreid over haar dagen bij het Journaal, midden jaren 60. "Het was geweldig om in een mannenwereld te werken. Ik heb ook nooit iets gemerkt van: o, ze is maar een vrouw. En over salaris werd niet gepraat."