Shiva de Winter in 'zijn' zwembad waar inmiddels duizend kinderen hebben afgezwommen, met de stukken uit het WOB-verzoek in zijn handen.
Shiva de Winter in 'zijn' zwembad waar inmiddels duizend kinderen hebben afgezwommen, met de stukken uit het WOB-verzoek in zijn handen. Foto: © Bastiaan Miché

Zwemschoolhouder blijft optimistisch: 'Het kan nog steeds op nette manier'

Zowel zwemschoolhouder Shiva de Winter als de gemeente is klaar met het geruzie en wil verder. Maar dat is niet eenvoudig.

hilversum Is het zwembad 't Gooische Bad aan de Franciscusweg in de Hilversumse wijk Kerkelanden een sportschool of niet? Die vraag wilde advocaat Bonnet van de Hilversumse eigenaar van het zwembad beantwoord zien van de bestuursrechter in Utrecht. Maar hoe de rechter ook haar best deed om ergens een opening te vinden, dat lukte niet.

Ze snapte het probleem waar eigenaar Shiva de Winter tegenaan loopt, maar stelde dat hij niet-ontvankelijk was in zijn eis. "U heeft een aanvraag gedaan om een zwembad te exploiteren en gekregen wat u wilde. Als u het niet eens bent met de voorwaarden dan zult u een nieuwe aanvraag moeten indienen."
Het bedrijf hangt een dwangsom van 50.000 euro boven het hoofd als er begin 2020 niet negen parkeerplaatsen in de garage onder het instructiebad gecreëerd zijn voor de bezoekers van het bad.
De zaak tussen de gemeente en 't Gooische Bad zit muurvast. Om die reden stapte De Winter naar de bestuursrechter. Het draait erom dat het zwembad vijftien parkeerplaatsen beschikbaar moet hebben om aan de voorwaarden van de vergunning te kunnen voldoen. Negen daarvan moeten intern gecreëerd worden. Daartoe heeft De Winter ook een aanvraag ingediend.
Echter, het blijkt dat hij daarvoor de garagehouder, Klokker Auto's, die op dit moment onder het instructiebad een bedrijf heeft, zal moeten uitkopen. Een gigantische kostenpost naast de kosten die hij al gemaakt heeft de afgelopen jaren om het bad aan alle voorwaarden te laten voldoen. Ook speelt volgens de zwemschoolhouder mee dat hij dan nog steeds geen negen parkeerplaatsen kan creëren in die krappe ruimte.
De Winter dacht uit de brand te zijn als de rechtbank een principe-uitspraak zou doen en zijn zwembad een sportschool zou noemen. In dat geval hoeft De Winter maar zes in plaats van vijftien parkeerplaatsen te leveren. Maar daar ging de bestuursrechter niet in mee. "Ik doe geen principe-uitspraken." De Winter kan nu volgens de rechter twee dingen doen: óf hij dient een nieuwe aanvraag met zes parkeerplaatsen in, óf hij vecht de dwangsom aan.

De Winter laat een dag na de zitting weten dat er een nieuwe aanvraag voor een sportschool komt. Verder is er op 17 oktober een hoorzitting bij de gemeente over de dwangsom. De zwemschoolhouder kondigt daarbij aan dat er ook stukken vanuit het vorig jaar ingediende WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) worden gedeeld.
Maat wat De Winter vooral wil is dat de zaak wordt afgesloten. Ten opzichte van een jaar terug is hij niets opgeschoten. Het enige verschil met toen is dat er nu wel een zwembad is (waar inmiddels duizend kinderen hun zwemdiploma hebben gehaald). Maar verder is er, aldus De Winter, nog altijd een gemeente die 'de boel draait' en 'niet meewerkt'. "Het is nu bijna 2020 en we willen allemaal rust", vertelt De Winter. "Dit verdient niet de schoonheidsprijs, ook ik heb fouten gemaakt. Maar het kan nog steeds op een nette manier."
Ook de gemeente zou graag het dossier 't Gooische Bad willen sluiten, aldus een woordvoerder. "De bal hiervoor ligt op dit moment bij de heer De Winter. De afgelopen jaren hebben we voortdurend meegedacht met de heer De Winter. Daarnaast heeft hij bijna achttien maanden extra tijd gehad om aan de voorwaarden uit de vergunning te voldoen."
Verder zegt de gemeente altijd bereid te zijn om met de ondernemer in overleg te gaan, echter alle oplossingen zijn in het verleden al met hem besproken. "Met het niet-ontvankelijk verklaren van het bezwaar van de heer De Winter blijft de last onder dwangsom gelden en moet de heer De Winter voor 3 januari 2020 aan de vergunningvoorschriften voldoen. Als dit niet gebeurt, dan moet er een dwangsom worden betaald."