Wethouder Karin Walters van Financiën.
Wethouder Karin Walters van Financiën. Foto: Bastiaan Miché

'Schipperen om de begroting sluitend te krijgen'

HILVERSUM De puzzel, die de begroting heet, is opnieuw gelegd. Doordat er steeds minder geld komt uit Den Haag is het voor veel gemeenten lastig om de balans te vinden. Volgens wethouder Karin Walters van Financiën is het Hilversum gelukt de begroting van 2020 sluitend te krijgen. Belangrijk aspect is de extra investering die het college van burgemeester en wethouders wil doen in het Sociaal Domein.

Het presenteren van een sluitende begroting is eigenlijk geen nieuws. Gemeenten zijn hiertoe immers verplicht, maar doordat het Rijk steeds minder middelen beschikbaar stelt en meer taken bij de gemeenten neerlegt, komt het maken van een wettelijk goede begroting meer onder druk te staan. In Zwijndrecht heeft het gemeentebestuur er bewust voor gekozen een niet-sluitende begroting te presenteren, omdat meer bezuinigen door de voltallige politiek als onverantwoord wordt gezien.

Zover is het in Hilversum niet. Wel erkent Walters, en dat deed zij al meerdere keren tijdens commissie- en raadsvergaderingen, dat de mindere Haagse euro's het de gemeente wel moeilijker maken. "Het is daardoor schipperen om de begroting rond te krijgen", geeft zij toe. "Omdat ook de komende jaren weinig zekerheid is over het geld uit Den Haag is het bovendien moeilijk om de begroting over de jaren heen stabiel te krijgen", aldus de wethouder Financiën.
'Bouwen aan Hilversum' is de titel van de tweede begroting van de coalitie van Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks. Het is een structureel sluitende begroting. Alleen in 2022 is er een incidenteel nadeel, laat Walters nog weten. Belangrijk voor de Hilversummers is dat de woonlasten op of onder de inflatie blijven van 1,5 procent. Daardoor houden de inwoners stabiele woonlasten en zijn extra bezuinigingen niet nodig, is de mededeling.

B en W willen extra geld reserveren voor het Sociaal Domein, toch een beetje het financiële zorgenkind en dan met name op het gebied van Jeugd en de Wet maatschappelijke ondersteuning/Zorg(Wmo). Daar klagen ze in Zwijndrecht ook over en tijdens de Kadernota sprak onder meer de PvdA zich uit over de cijfers, omdat de sociaaldemocraten een miljoenentekort voorzagen voor de komende jaren. In 2020 wil het college 2,9 miljoen euro investeren: 1,8 miljoen euro in Jeugd en 1,1 miljoen in de Wmo. Walters benadrukt dat deze kleine 3 miljoen boven op de extra gereserveerde euro's komt voor de schuldhulpverlening, extra personeel bij het Sociaal Plein en meer mensen aan werk helpen (wat een van de speerpunten van 2020 is). Dit is namelijk al afgesproken tijdens de behandeling van de Kadernota, vlak voor het zomerreces.
Woensdag 13 november bespreekt de gemeenteraad de begroting 2020 'Bouwen aan Hilversum'.