Een kamer in het St. Carolushuis.
Een kamer in het St. Carolushuis. Foto: Bastiaan Miché

'Verhuizing ingrijpend, maar welzijn en veiligheid voorop'

Vervolg van de voorpagina

De bewoners van De Boomberg die begin december moeten verhuizen naar het St. Carolushuis - waar zij minimaal een jaar verblijven - gaan er in vierkante meters met ongeveer de helft op achteruit. Dat en nog veel meer kregen zij en hun familie vorige week tijdens een-op-eengesprekken te horen. Het nieuws is als een bom ingeslagen.
Al maandenlang verkeerden zij in onzekerheid over de aanstaande verbouwing van De Boomberg en plotsklaps kregen de medewerkers en bewoners - zo rond de 90 jaar - te horen dat zij over twee maanden ergens anders wonen en de kerstdagen niet in hun vertrouwde omgeving vieren.

De verhuizing is volgens Hilverzorg nodig vanwege de ingrijpende verbouwing van De Boomberg. Het pand voldoet niet meer aan de wensen van nu en van de toekomst, is de uitleg. Het hart van het pand aan de Vaartweg is als eerste aan de beurt, later volgen de woningen. Pandeigenaar Habion en Hilverzorg schrijven het welzijn en de veiligheid van hun bewoners voorop te stellen en willen de overlast van de verbouwing tot een minimum beperken.
Hilverzorg kan zich goed voorstellen dat de verhuizing ingrijpend is, echter op de nieuwe locatie hebben bewoners geen last van de verbouwing en kunnen optimaal gebruikmaken van alle faciliteiten. Het is echter de vraag of het nieuwe onderkomen in december enigszins bewoonbaar is. Het St. Carolushuis wordt nu bewoond door antikrakers. Binnen is het een grote puinhoop en allesbehalve (brand)veilig. Een van die huidige bewoners meent wel dat het nu ten opzichte van vorige week flink netter oogt. Ook van de stank die er de afgelopen maanden zou zijn, is niet veel meer over. "Maar kwetsbare ouderen hier neerzetten kan echt niet", zegt zij. "Hier gezellig kerst vieren? Die mensen zijn zo gedesoriënteerd. Het duurt maanden voordat zij hier gewend zijn."
Ook in de Hilversumse politiek zijn er zorgen over de aanstaande verhuizing. De lokale fractie van het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. "Er wordt wel gezegd dat men oude bomen niet moet verplaatsen", aldus raadslid Gerben van Voorden. "Zo geldt dit ook voor veel oudere mensen. Een verhuizing is een zeer ingrijpende gebeurtenis, ook al is het tijdelijk. Anderzijds is het langdurig in een overlastgevende verbouwing moeten vertoeven ook zeer ingrijpend."

Maar ook Van Voorden heeft gezien dat het Carolushuis nu nog niet bewoonbaar is. Hij vraagt daarom aan de wethouder of het tempo van de verhuizing realistisch is en of het pand op dit moment aan de wettelijke eisen qua woonomgeving en qua brandveiligheid voldoet. Ook is het, aldus de CDA'er, niet zeker of alle bewoners kunnen terugkeren naar de Boomberg. "Dit geeft onzekerheid bij bewoners en familie."