Onder andere op de Gooische Praktijkschool ging de vlag de lucht in.
Onder andere op de Gooische Praktijkschool ging de vlag de lucht in. Foto: © Bastiaan Miché

'Gaaf dat gemeente zo laat zien dat ze achter lhbti-jongeren staan'

Hilversum staat al sinds vrijdag in het teken van de Rainbow Week. Bovendien scoort de mediastad een 'goed' op de zogenaamde Regenboog Monitor.

HILVERSUM Voorzitter Astrid Oosenbrug van COC Nederland heeft vrijdagmorgen al bij het raadhuis, het Gemeentelijk Gymnasium en het Roland Holst de regenboogvlag gehesen als zij samen met onder andere lhbti-wethouder Karin Walters aankomt op de derde school: de Gooische Praktijkschool. Ook daar gaat de vlag omhoog.

Oosenbrug is tijdens deze Coming Out Day naar Hilversum gekomen, omdat de mediastad als voorbeeld kan worden gezien voor andere gemeenten. Niet alleen is er een wethouder die zich specifiek met lhbti bezighoudt, zegt zij, ook is er nu de Rainbow Week met allerlei activiteiten en evenementen. "Vanuit het COC ondersteunen we dat van harte. En wat vooral mooi is, is dat scholen erbij worden betrokken en de focus dus ligt op jongeren." Oosenbrug doelt daarbij op het feit dat veel jongeren die uit de kast komen worden gepest met regelmatig dramatische gevolgen. "'Homo' is nog steeds het meestgebruikte scheldwoord."

Walters zelf is deze week op al die lhbti-feestjes (lesbiennes, homo's, biseksuelen, trans- en intersekse personen) te vinden. "Je merkt dat dit veel bij mensen losmaakt. Mensen zijn echt blij met deze week. Het gaat vooral om jezelf kunnen zijn. Dat is een basisbehoefte." Oosenburg: "Voor mij geldt: zonder zichtbaarheid geen acceptatie. En daar gaat het om op coming-outdag: laten zien dat je er mag zijn, wat ook je seksuele voorkeur, genderidentiteit of geslachtskenmerken zijn. Daarom hijsen we de regenboogvlag. Dat doe ik dit jaar graag in Hilversum op drie scholen. Ik vind het gaaf dat de gemeente zo laat zien dat ze achter lhbti-jongeren staan." De Rainbow Week eindigt vrijdag met een Hillywood Rainbow Ball in de Vorstin.
Er waren goede woorden vanuit de COC richting de gemeente Hilversum. Zo beoordeelde COC, afdeling Midden-Nederland, Hilversum met een 'goed' op de zogenaamde Regenboog Monitor 2019. De belangenbehartiger voor lesbiennes, homo's, biseksuelen, trans- en intersekse personen beoordeelde in deze monitor de 28 Regenboog Stembusakkoorden die in Midden-Nederland zijn getekend door politieke partijen in gemeenten en de provincie.

Hilversum is naast Amersfoort en Utrecht een van de drie gemeenten met een 'goede' beoordeling. Zo heeft de gemeente het afgelopen jaar veel gedaan om het onderwerp op de kaart te zetten. "COC Midden-Nederland is blij met de ontwikkelingen in gemeente Hilversum", vermeldt het rapport. "Het vaststellen van een beleidsplan lhbti en het instellen van een diversiteitsraad zijn van essentieel belang om de komende tijd structureel aandacht te besteden aan lhbti-inwoners." Wel krijgt Hilversum het advies om naast veel aandacht voor zichtbaarheid en evenementen als de Rainbow Week, ook te investeren in 'duurzame positieverbetering' voor lhbti's.