Filmtheater koerst af op nieuw record

HILVERSUM Met Filmtheater Hilversum gaat het goed. Niet eerder in een jaar verwelkomde de culturele instelling de 100.000ste bezoeker. Daarnaast heeft het filmtheater serieuze plannen om de capaciteit uit te breiden.

Terwijl de afbouw van het zevende Filmfestival Hilversum nog gaande was, kwam de 100.000ste bezoeker binnen. Betty Ros uit Nigtevecht, die naar de vertoning ging van Pavarotti, had de eer deze jubileumgast te zijn. Zakelijk leider Simone Tettero zette de vaste bezoekster in de bloemen en gaf haar een setje vrijkaarten. "Nog niet eerder werd het aantal van honderdduizend bezoekers zo snel gehaald", meldt het filmtheater. Daarmee is de verwachting dat het record uit 2018 met 135.000 bezoekers dit jaar overtroffen gaat worden.
In het vorig jaar aangeschafte pand naast het filmtheater, waar restaurant Nolleke zat, wil het filmtheater twee extra zalen realiseren. Tijdens het filmfestival is deze ruimte al gebruikt als pop-upcafé. Eind 2018 is dit gebouw gekocht om uit te kunnen breiden, omdat de spreekwoordelijke jas van het onderkomen aan het Herenplein te krap is geworden.


'Wel bouwen, geen aanvraag vergunningen'

HILVERSUM Volgens de gemeente is ontwikkelaar Erik van Ouwerkerk de Neuweg 247 A tot en met E gaan (ver)bouwen zonder daar de benodigde vergunningen voor aan te vragen. Na meerdere waarschuwingen is in juli een bouwstop opgelegd.

Dat laat de gemeente nu weten. Vorige week kon er geen reactie komen op het artikel in De Gooi en Eembode uit het raadhuis, omdat de partijen afgelopen donderdag voor de bezwaarcommissie verschenen. De pandeigenaar is te laat met de vergunningaanvragen gekomen en was al begonnen met de bouw/verbouw. "Als dit gebeurt, treedt de gemeente handhavend op. Dat is ook in dit geval gebeurd. De opgelegde bouwstop is door de rechter in een voorlopige voorziening als gegrond verklaard", aldus de gemeente.
Volgens Van Ouwerkerk heeft hij steeds gehandeld binnen zijn recht. Naar zijn mening spreekt de gemeente in deze kwestie, die al meer dan anderhalf jaar duurt, opnieuw niet de waarheid.