'Invoering van 80 km/u op A1 en A27 kan positief effect hebben'

Vervolg van de voorpagina

De regio laat onderzoeken hoe de hoeveelheid stikstof omlaag kan. Daarbij wordt inzichtelijk gemaakt welke maatregelen genomen zouden kunnen worden om de stikstofdepositie naar een aanvaardbaar niveau te krijgen, aldus het college van burgemeester en wethouders. "Heel concreet zou bijvoorbeeld de invoering van 80 km/u op de A1 en de A27 een positief effect kunnen hebben. Hoeveel dat oplevert moet uitgezocht worden."

Hoewel de PAS-uitspraak door de Raad van State nog veel vragen oproept, is wel duidelijk dat het veel gemeenten - dus ook Hilversum - bezighoudt. "Doordat het PAS niet meer gebruikt mag worden als basis voor toestemmingverlening voor activiteiten (uitbreiding veehouderij, de aanleg van nieuwe wegen of bouwen van woningen, red.) die kunnen leiden tot een toename van de stikstofuitstoot, is het een stuk ingewikkelder geworden om ruimtelijke ontwikkelingen in en in de buurt van Natura 2000-gebieden mogelijk te maken en te realiseren", beseft ook het college.
Zonder het PAS krijgen activiteiten die extra stikstof 'produceren' (en neerslaat op locaties in Natura 2000-gebieden) op dit moment alleen groen licht als zij voldoen aan de Wet natuurbescherming. En dat betekent dat voor die activiteiten een natuurvergunning nodig is. Om te beginnen moet duidelijk zijn of een activiteit mogelijk (significante) effecten veroorzaakt op de Natura 2000-gebieden. Als er uitstoot is, hoe klein ook, is een natuurvergunning nodig. Het bevoegd gezag voor het verlenen van die vergunning is de provincie. Zo'n vergunning komt er alleen als elders (op dezelfde hectare als die van de toename van) stikstofuitstoot wordt 'ingeleverd'.

Bij grote 'belangrijke' projecten kan de zogeheten ADC-toets mogelijk een oplossing bieden voor vergunningverlening, vermeldt het college. Dat kan echter alleen als er geen alternatieven zijn (A), er moet sprake zijn van een dwingende reden van groot openbaar belang (D) en er moeten eerst voldoende compenserende maatregelen worden getroffen (C). "Het aantonen van met name die dwingende reden van groot openbaar belang is niet zo makkelijk."