De Winter met het dossier in zijn handen.
De Winter met het dossier in zijn handen. Foto: Bastiaan Miché

Deal tussen zwembad en garage: 'Het is tijd om vooruit te kijken'

hilversum Hoe belangrijk is het om je gelijk te halen als het maatschappelijk belang vooropstaat? Dat was de vraag die zwemschoolhouder Shiva de Winter van 'T Gooische Bad zichzelf stelde nu het conflict tussen hem en de gemeente voor veel onrust bleef zorgen. Uiteindelijk zag ook de ondernemer dat er een jarenlang durend proces dreigde te ontstaan. Het was echter tijd voor rust.

Afgelopen week bracht de zwemschool in Kerkelanden dan toch het nieuws naar buiten over een akkoord tussen 'T Gooische Bad en Klokker Auto's over het vertrek van de garage uit het pand aan de Franciscusweg. Klokker zal voor de jaarwisseling het gebouw verlaten. "Hiermee voldoet De Winter aan alle voorwaarden die gesteld werden bij het verlenen van de vergunning vorig jaar", meldt De Winter Group in een persbericht. Over de hoogte van het uitkoopbedrag worden verder geen mededelingen gedaan.

De discussie rondom het kleinschalige zwembad is al twee jaar gaande. Uiteindelijk kreeg De Winter vorig jaar zomer een voorlopige vergunning, maar dan moest de ondernemer wel - om aan de parkeernorm voor een zwembad te voldoen - Klokker Auto's, gevestigd in de kelder van het pand aan de Franciscusweg, voor de jaarwisseling 2018/2019 uitkopen. In die ruimte zou dan plek ontstaan voor negen parkeerplaatsen. Maar De Winter slaagde niet in die opdracht. Hij kreeg uiteindelijk uitstel tot de komende jaarwisseling. Maar opnieuw leek een akkoord er niet in te zitten en dreigde een dwangsom voor De Winter van 50.000 euro. Regels zijn regels, was de boodschap vanuit het raadhuis. "Dit parkeerbeleid geldt overigens voor alle ruimtelijke initiatieven in Hilversum. Daarin maken we voor ’T Gooische Bad geen uitzondering", was de boodschap uit het raadhuis.
Recent was er nog een zitting bij de bestuursrechter waarbij De Winter pleitte om de vergunning voor een zwembad om te zetten in die van een sportschool. Dan zou De Winter negen parkeerplaatsen minder nodig hebben dan voor een zwembad en was het probleem in een keer verholpen. De rechter ging daar echter niet in mee. Voor afgelopen week stond er nog een hoorzitting op de agenda over de hoogte van die eerdergenoemde dwangsom.
Maar die hoorzitting ging dus niet door. Vanwege het akkoord heeft De Winter zijn raadsheer en -vrouw opdracht gegeven alle lopende juridische processen tegen de gemeente Hilversum te staken. Dit gold dus ook voor de genoemde hoorzitting.

Nu is het, aldus De Winter, tijd om vooruit te kijken. Als het aan hem ligt, komen die negen parkeerplaatsen er zo snel mogelijk. Het is wel de vraag of iedereen zijn of haar wagen hier wel kan parkeren. De doorgang is namelijk nogal aan de lage kant. "Misschien moet ik Klokker nog om wat tips vragen", lacht de zwemschoolhouder. Hij hoopt, nu de zaak achter de rug lijk,t met zijn onderneming door te kunnen groeien en zo eindelijk die gewenste lift te realiseren. Zodoende kunnen ook ouderen die moeilijk ter been zijn gebruikmaken van zijn zwembad.