Wethouder Annette Wolthers greep deze week haar kans en gleed van de glijbaan.
Wethouder Annette Wolthers greep deze week haar kans en gleed van de glijbaan. Foto: Bastiaan Miché

Sterrenschool 'echt state of the art' én die gave glijbaan

HILVERSUM Een voetbalveld. Dat missen groep 7/8-leerlingen Erenay en Brûn nog wel een beetje op hun vernieuwde Sterrenschool. Onderwijswethouder Annette Wolthers maakt echter direct duidelijk dat dat er niet gaat komen. Immers, de school aan Huygensstraat - met die glijbaan - is voor de komende tientallen jaren 'echt state of the art' klaar.

De gemeente Hilversum en Stip, het bestuur van het openbaar basisonderwijs in Hilversum, wilden bij de planvorming van de school (waar vroeger de Leeuwenhoekschool stond) een van de meest duurzame schoolgebouwen in Nederland bouwen. En die staat er nu, vindt directeur-bestuurder Geert Looyschelder van Stip. Door extra investeringen staat er nu een energiezuinig gebouw en leveren zonnepanelen het grootste deel van de te gebruiken energie. "Toen ik vijf en een half jaar geleden bij Stip aan de slag ging, hadden we hier toch een school waar we ons een beetje voor schaamden. We wilden een school waar we met z'n allen trots op kunnen zijn. Dat is gelukt."
Overigens is het oude schoolgebouw nog wel vertegenwoordigd in het nieuwe pand. Zo komt een deel van de gebruikte materialen uit het oude onderkomen of van andere gesloopte panden. Om een paar voorbeelden te noemen: de plinten in de school zijn gemaakt van de oude vensterbanken uit de school, de garderobekasten van oude bureaubladen van een bank en een deel van het sanitair komt uit een gesloopt kantoorpand.
Het schoolplein, dat samen met omwonenden en leerlingen van de school is ontworpen en voor het grootste deel ook door buurtbewoners te gebruiken is, is vrijwel volledig opgebouwd van materialen uit de oude school of van andere slooppanden. Bij de klimmuur midden op het natuurplein is een oud stuk beton hergebruikt. Maar dé blikvanger is natuurlijk de glijbaan waarmee leerlingen vanaf de eerste etage van de school naar beneden (en buiten) glijden. Bij de opening greep ook Wolthers haar kans door naar beneden te glijden.
Met het nieuwe gebouw denkt schooldirecteur Reinier van Milligen dat de Sterrenschool, die nu zo'n 100 scholieren huisvest, door kan groeien tot 200 scholieren. Verder zijn er zowel grotere als kleinere lokalen, staat er in het klaslokaal zelfs een hometrainer voor leerlingen die tijdens het lezen even hun energie kwijt willen, en is er een peuterspeelzaal. Tot slot is er een modern ingerichte gymzaal waar ook (sport)verenigingen gebruik van maken. Opvallend daar is digitale wand waarop allerlei spellen geprojecteerd kunnen worden.