Regie Redmeijer van Hart voor Hilversum.
Regie Redmeijer van Hart voor Hilversum. Foto's: Gemeente

'Onaangenaam verrast over deze motie'

In hoeverre kunnen de Hilversumse coalitiepartijen nog vertrouwen op partner Hart voor Hilversum. De partij zette zichzelf tijdens de discussie over de bomenkap op Anna's Hoeve met een kansloze motie voor schut.

HILVERSUM Hield verkeerswethouder Annette Wolthers zich nog op de vlakte bij de vraag een oordeel te geven over de bomenkapmotie van Hart voor Hilversum, de drie overige coalitiepartijen waren not amused over de handelswijze van hun partner. “We waren verrast en voelden ons geschoffeerd”, aldus GroenLinks-raadslid Frank Kool.

Ook raadsleden Hidde Fennema namens de VVD en de 'onaangenaam verraste' Marijke Groesz van D66 lieten het niet na om gehakt te maken van de handelswijze van Hart voor Hilversum (HvH). Immers, aldus Fennema, vanaf het begin van deze coalitieperiode in 2018 was bekend dat Hilversum de aanleg van de HOV-busbaan steunde en daarmee ook de bomenkap op Monnikenberg en Anna’s Hoeve. Om dan met een motie te komen om de kap - tijdens een zoveelste onderzoek naar de gevolgen van die bomenkap - stil te leggen - is, meende de liberaal, louter mooie sier maken voor de kritische achterban. “Het is onbetrouwbaar richting de provincie en het is niet fatsoenlijk om ons dorp op deze manier te besturen.”
Op dat moment was allang duidelijk dat de motie, ingediend door HvH-raadslid Regie Redmeijer, een kansloze was en bij lange na niet kon rekenen op een meerderheid. Alleen de SP, die de motie mede indiende, en Leefbaar Hilversum steunden het voorstel voor nieuw onderzoek naar compenserende natuurmaatregelen om te voldoen aan (nieuwe) stikstofnormen en voor herstel en/of behoud van de habitats van dieren die in de verdrukking komen. Het niet-kappen van bomen, dat nog wel in de conceptmotie stond, stond dus niet meer in de definitieve motie. Ook dat verraste binnen de raad.
Niemand binnen de gemeenteraad had het tijdens de discussie meer over de 6.171 handtekeningen dikke petitie van oud-Hart voor Hilversummer Jeroen Pater (hij verliet de partij nadat HvH in een coalitie stapte met D66 en instemde met de HOV-busbaan). Een uur voor de politieke discussie had burgemeester Pieter Broertjes deze petitie in ontvangst genomen en hield Jelle Harder namens de Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve nog een vurig pleidooi om een onderzoek te doen naar nut en noodzaak van een nieuwe weg over Anna’s Hoeve waarvoor de vele bomen moeten sneuvelen.
Geen woord hierover tijdens de discussie. Duidelijk werd dat de petitie tegen de kap en de motie(s) van HvH op een te laat moment waren gekomen. De plannen voor de HOV en alles wat erbij hoort waren allang onherroepelijk. En dus vroegen ook oppositiepartijen PvdA, ChristenUnie en Hilversums Belang zich af of de motie nog wel zin had. Het antwoord was nee, bleek uit de reactie van wethouder Wolthers. Ook zij erkende weliswaar dat het kappen van bomen pijn doet aan de ogen en dat het frustreert dat de herplant ervan niet per se in Hilversum hoeft plaats te vinden, echter alles is al onderzocht.
Belangrijkste argument echter om de motie niet te steunen, is dat het stilleggen van de kap extra maanden en daarmee miljoenen zou kosten. De aannemer zal iedere dag dat hij niet werkt in rekening brengen en die rekening legt Haarlem uiteindelijk neer in Hilversum, was de boodschap.
De bomenkap gaat dus 'gewoon' door. In hoeverre de huidige coalitie 'gewoon' doorgaat, is de vraag. Duidelijk lijkt dat het binnen HvH - net als eerder tijdens de discussie over de integriteitskwestie rond wethouder Wimar Jaeger - een behoorlijke puinzooi is. Met het optreden van afgelopen week kreeg de partij van de coalitiegenoten de gele kaart. Vraag is nu wanneer de rode kaart volgt.

Frank Kool van GroenLinks.
Marijke Groesz van D66.
Hidde Fennema van de VVD.