In de techniek is goede mensen vinden lastig.
In de techniek is goede mensen vinden lastig. Foto: pixabay

Krappere arbeidsmarkt in 't Gooi

hilversum De arbeidsmarkt in Gooi en Vechtstreek wordt steeds krapper. De werkloosheid daalt en het aantal banen neemt toe. Terwijl alle kansen openliggen voor werkzoekenden, is het voor werkgevers een uitdaging om personeel te vinden.

Dat meldt het UWV. De economie groeit niet meer in de mate waaraan Nederland de afgelopen jaren gewend raakte. Toch is er in de rest van 2019 en in 2020 nog steeds sprake van groei. In de regio Gooi en Vechtstreek komen er volgend jaar naar verwachting 2.400 extra banen bij. Het totaal aantal banen komt eind 2020 uit op 114.300. Landelijk groeit het aantal banen van werknemers in 2020 met 105.000 (1,2 procent) naar meer dan 8,6 miljoen banen.
Werkgevers in de Gooi en Vechtstreek kampen met vacatures die zij moeilijk kunnen vervullen. In 2019 geven één op de vier werkgevers aan dat zij productiebelemmeringen ervaren door personeelsgebrek. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid voorlopig nog zo blijven. In het hele land is een tekort aan onder meer monteurs industriële machines, medewerkers klantcontact en hoveniers. In de regio Gooi en Vechtstreek doen zich bijvoorbeeld tekorten voor in de sectoren techniek, zorg, ICT en onderwijs. De krapte heeft zich naar alle opleidingsniveaus verbreed.
Steeds meer mensen vinden uiteindelijk werk. Ook de doorstroom vanuit de WW naar de bijstand neemt toe. Toch vindt niet iedereen zijn weg naar een betaalde baan. In deze regio zijn er zo'n 13.700 werkzoekenden met een WW-, Wajong- of bijstandsuitkering opgenomen in het GWU (Geregistreerde Werkzoekenden bij UWV) die willen werken. Voor kwetsbare werkzoekenden als lageropgeleiden, 50-plussers, mensen met een arbeidsbeperking en statushouders blijft het lastig een betaalde baan te bemachtigen.