Raadhuis al in 2022 energieneutraal

HILVERSUM Als je zegt dat je ergens voor staat dan moet je dat waarmaken en Hilversum heeft grote ambities als het gaat om de energietransitie. "We gaan een icoon verduurzamen", stelt wethouder Jan Kastje van Klimaat en Energie. In 2022 moet het raadhuis aardgasvrij en CO2-neutraal zijn.

Met het verduurzamen van het rijksmonument wil de gemeente niet alleen zelf een steentje bijdragen aan de energieopgave, maar wil zij vooral een voorbeeld stellen. "Door het raadhuis aardgasvrij te maken, willen we aan andere monumenteneigenaren in heel Nederland laten zien dat er duurzame oplossingen zijn met behoud van de waarden van hun monument. Onze ervaringen gaan we dus zeker delen."

Als de gemeenteraad akkoord gaat met dit plan dan worden ramen en plafonds geïsoleerd, gaat het raadhuis van het aardgas af en komt er een warmtepomp. Volgens Kastje verbruikt het raadhuis voor 220 gezinnen gas. De ventilatie en de pomp hebben energie nodig en die wil de gemeente duurzaam opwekken met 1.500 zonnepanelen elders in de stad (op het raadhuis zelf is dat niet mogelijk). Dat zou bijvoorbeeld kunnen in Anna's Hoeve.

De operatie is een ingrijpende klus en volgens Kastje gaat het om een investering van ruim 4 miljoen euro, al betaalt zich dat voor een deel terug, vermeldt hij er direct bij. Als het raadhuis straks energieneutraal is, levert dat een jaarlijkse CO2-reductie op van 489 ton CO2.