Gemeente als projectontwikkelaar?

HILVERSUM "We willen zelf meer aan het stuur gaan zitten", aldus wethouder Arno Scheepers van Grondbeleid en Vastgoed. Om in Hilversum meer woningen te kunnen realiseren, moet het mogelijk zijn dat de gemeente zelf grond koopt. Daarbij sluit de VVD'er zelfs niet uit dat de gemeente zelf de rol van projectontwikkelaar op zich neemt.

Het college stelt nu situationeel grond- en vastgoedbeleid voor. Het huidige beleid is tien jaar terug vastgesteld. Dat was midden in de crisisjaren. Een decennium later ziet de wereld er 'radicaal anders uit', zoals Scheepers zegt. Er is een behoorlijk woningtekort en daarnaast heeft dit college de ambitie neergelegd duizend woningen te creëren.

"Als we letterlijk en figuurlijk iets van de grond willen krijgen, dan moeten we grond kopen", klinkt het stellig. Scheepers wijst onder meer naar het stationsgebied en naar de driehoek Kleine Drift, Larenseweg en Zuiderweg, waar de gemeente een voorkeursrecht op gevestigd heeft. De wens is om in het gebied van het Oosterspoorplein een welkome entree te creëren. Om een stevige vinger in de pap te hebben, ook qua ontwikkeling, is het verstandig eigen grond te hebben. Dan is het goede plannen maken en beslissen om het gebied zelf te ontwikkelen of dat uit handen te geven. Wat het beste is, wordt per situatie bekeken.

5 'Direct investeren in Hilversum'