Cel geëist voor verkoop nep vliegtickets

HILVERSUM De officier van justitie heeft dinsdag celstraffen geëist tegen twee mannen uit Hilversum en Zaandam voor het oplichten van 251 mensen met de verkoop van vliegtickets die niet geldig waren. De schade van deze oplichting bedroeg in totaal 230.000 euro.

Het ging vooral om reizen naar Turkije, meldt het Openbaar Ministerie. De feiten vonden plaats tussen oktober 2014 tot augustus 2015. In juli 2015 begonnen de aangiften binnen te komen. De mensen die hadden geboekt via de site Zonfly.nl moesten vooraf betalen en kregen vervolgens hun vliegtickets per e-mail toegestuurd. De website zag er professioneel uit en de tickets leken echt. Maar het tegendeel was waar: óf de boekingsnummers klopten niet, óf de vluchtnummers bestonden niet. In ieder geval stonden de mensen niet op de passagierslijsten. Omdat Zonfly niet was aangesloten bij de ANVR of SGR, kregen ze niets vergoed.

Aanvankelijk was alleen de 50-jarige verdachte uit Zaandam eigenaar van het bedrijf. In januari 2015 werd het bedrijf op naam van de 47-jarige medeplichtige Hilversummer gezet. De twee hebben op uitgekookte en schaamteloze wijze honderden mensen gedupeerd, stelde de officier van justitie in zijn requisitoir. Bovendien hebben ze met hun oplichting het vertrouwen in de toerismebranche en het betalingsverkeer zeer ernstig geschaad. Tegen de hoofdverdachte eiste de officier zeven maanden cel en tegen de Hilversummer vier maanden celstraf. Daarnaast eiste hij dat de criminele verdiensten moeten worden afgepakt.