Meer afval bij de scheidingsstations.
Meer afval bij de scheidingsstations. Foto: Bastiaan Miché

GAD blij met afvalscheidingscore

HILVERSUM De 250.000 inwoners uit Gooi en Vechtstreek hebben de afgelopen jaren met succes de schouders gezet onder het gescheiden inzamelen van hun huishoudelijk afval. Dat stelt de Grondstoffen en Afvalstoffendienst (GAD) op basis van een tussenrapportage waaruit blijkt dat het gescheiden aanleveren van huishoudelijk afval is gestegen van 55 in 2015 naar 68 procent in 2019.

Het restafval daalde fors: van 234 kilo per inwoner per jaar naar 164 kilo. Er is meer groente, fruit, tuinafval (gft), plastic, metalen- en drink(ver)pakkingen aan huis ingezameld. Ook brachten inwoners meer grof huishoudelijk afval naar de vier scheidingsstations in de regio. De dienstverlening van de GAD krijgt een 7,6. Wel zijn de totale kosten van de GAD met 5 procent gestegen ten opzichte van 2015. Dat zou komen door extra uitvoeringskosten, extra dienstverlening en hogere kosten voor de verwerking van het restafval en grondstoffen.
Op zich goede cijfers, maar we zijn er nog niet, vindt de GAD: de helft van het ingezamelde restafval bevat nog steeds grondstoffen die gescheiden kunnen worden. "Deels door nog beter te informeren en te faciliteren, maar ook door het inzetten van andere technieken en de laatste inzichten is het mogelijk om daar nog meer grondstoffen uit te halen."
De komende periode blijft de aandacht en focus liggen op het verder uitvoeren van het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG). Vanaf 2020 gaat de Regio Gooi en Vechtstreek (waar de GAD onder valt) samen met de regiogemeenten een nieuw grondstoffenprogramma ontwikkelen. De wethouders Milieu & Duurzaamheid betrekken de gemeenteraden in een vroeg stadium bij het ontwikkelen van deze nieuwe visie die betrekking heeft op de volgende periode.