Het gaat met name om bedrijven uit de media-industrie.
Het gaat met name om bedrijven uit de media-industrie. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum wil Britse bedrijven binnenhalen

HILVERSUM De één zijn dood is de ander zijn brood. Misschien wat cru gezegd, maar met de naderende brexit (als ze er in het Verenigd Koninkrijk zelf eens uitkomen) zijn er kansen voor andere landen en gebieden. Het vertrek uit de Europese Unie betekent dat de nodige Britse bedrijven de overstap naar het vaste land willen maken. Op mediagebied werpt de gemeente Hilversum zich in de strijd.

Het Hilversumse doel is om bedrijven uit de media-industrie te lokken naar de mediastad. De brexit is een goede aanleiding om te gaan lobbyen, maar meer bedrijvigheid is ook nodig in Hilversum. Burgemeester Pieter Broertjes trok afgelopen jaar al meerdere keren aan de bel, onder meer richting provincie Noord-Holland, dat er op het gebied van werkgelegenheid een impuls nodig is. Er is hier namelijk sprake van een krimpgebied, terwijl de regio's om de Gooi en Vechtstreek allemaal floreren.
Dus is dit het moment, zo meent het college van burgemeester en wethouders, om Hilversum als mediastad richting het Verenigd Koninkrijk in de markt te zetten. De Britse bedrijven willen zich op het vaste land vestigen, omdat zij bij een brexit - met name bij een no-deal-brexit - minder kansen hebben op de Europese markt. "Er zijn vele redenen voor mediabedrijven om zich in Hilversum of de Gooi en Vechtstreek te vestigen", schrijven B en W in hun brief aan de gemeenteraad. Er is zowel fysiek als virtueel een uitstekende verbinding met de rest van de wereld: Schiphol ligt om de hoek en via de meest snelle netwerkverbindingen en innovatieve technieken is elk toestel in de wereld eenvoudig te bereiken.
Ook qua vakmanschap zit het goed, vindt het college van burgemeester en wethouders. Bovendien is het, aldus B en &W, prima wonen in 't Gooi en de Vechtstreek. Er is veel natuur, genoeg mogelijkheden om te sporten en te recreëren en internationaal onderwijs voor de kinderen.
Om die Britse bedrijven daadwerkelijk zover te krijgen om naar 't Gooi te komen, is er nu - in overleg met de creatieve industrie en Hilversum Marketing - een communicatiestrategie opgesteld. Als onderdeel daarvan zijn video’s gemaakt waarin gevestigde bedrijven en instellingen Hilversum als vestigingslocatie aanprijzen.