De aanwezigen op de Kerkbrink waren dolblij toen zij Sinterklaas zagen.
De aanwezigen op de Kerkbrink waren dolblij toen zij Sinterklaas zagen. Foto's: Bastiaan Miché

'De kinderen zien geen verschil, piet is piet'

Keurig op tijd kwam Sinterklaas zaterdagmiddag aan in Hilversum. Hij had - zei hij zelf - 120 pieten meegenomen. Roetveegpieten.

hilversum "Intocht op zich viel erg tegen, zo kort en klein. Maar één autootje. Echt armoedig! Maar dit had niets met roetveegpieten te maken! Mijn kids van 5 en 7 vonden het prachtig! En daar gaat het om! De kinderen zien geen verschil, een piet is een piet!" Het is een van de vele reacties op de Facebookpagina van deze krant bij het fotoverslag van de intocht van Sinterklaas in Hilversum afgelopen zaterdagmiddag.

Veel van de reacties gaan over het feit dat in Hilversum - in tegenstelling tot andere gemeenten in deze regio - er geen traditionele pieten waren, maar dus roetveegpieten. De meningen daarover zijn verdeeld. Ook zijn er sommigen die niet kunnen geloven dat er 120 (toch wel zeer jonge) pieten waren. Vooraf was het ook de vraag wat het besluit van het college van burgemeester en wethouders voor gevolgen had voor het aantal pieten. Gevreesd werden dat velen zouden afhaken. Om een statement te maken liepen drie wethouders, Wimar Jaeger, Jan Kastje en Arno Scheepers, mee als roetveegpiet.
Demonstratievakken zijn er trouwens ook. Langs de Neuweg - waar normaliter een hondenuitlaatstrook is - kunnen tegenstanders van zwarte piet hun mening uiten en bij de Oude Haven is een plek voor prozwartepietbetogers. Maar beide vakken blijven leeg. Het moet een opluchting zijn voor burgemeester Pieter Broertjes die, een jaar na de ongeregeldheden van vorig jaar, zich vooraf toch wel zorgen maakte, geeft hij toe.
Maar eigenlijk is de intocht een groot, gezellig feest en vermaken de kinderen zich opperbest. Ook op de Gijsbrecht van Amstelstraat, waar de stoet een tussenstop maakt voor een optreden, is het druk. Minpuntje is wel dat de aanwezigen akelig lang moeten wachten voordat de goedheiligman eindelijk eens voorbijkomt. Vervolgens is op de Kerkbrink - als het al een beetje donker wordt - het slotfeest.

De pieten hadden er zin in.
Wethouder Jan Kastje in zijn nieuwe rol.