Hilversum betrekt ook het Media Park in het sleutelgebied.
Hilversum betrekt ook het Media Park in het sleutelgebied. Foto: © Bastiaan Miché

Aantrekkelijk blijven in de toekomst

Om in de toekomst relevant te blijven, is er flink wat werk aan de winkel. De werkgelegenheid krimpt, de woningnood is hoog. Daarom is het nu stappen maken.

HILVERSUM "Om in 2040 Hilversum een fantastische stad te laten blijven zijn dit soort schaalsprongen nodig", meldt wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening. Om die ambitie te kunnen inlossen, is het college van burgemeester en wethouders van mening dat er over twintig jaar 10.000 woningen extra nodig zijn. Dit is een te grote opgave voor de gemeente zelf, die daarom aanklopt bij de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

Deze duizenden nieuwe woningen wil de gemeente realiseren langs de spoorlijn. "We zien vooral kansen in de omgeving van het spoor", bevestigt de VVD-wethouder. Projecten als de spoorzone, het stationsgebied en het Arenapark zitten al in de plannen. Om een extra slag te kunnen slaan, meent het college ook het Media Park en langs het spoor in Noord bij het gewenste ontwikkelgebied te betrekken. De noodzaak om het ontwikkelgebied in Hilversum te gaan verruimen is de afgelopen weken steeds duidelijker geworden. Voorink spreekt van een 'stroomversnelling'.
Om deze ambitie te realiseren is er veel van buiten nodig. Hilversum kan dit nooit in haar eentje bewerkstelligen, benadrukt de wethouder. Dat is ook de reden dat de gemeente naar de MRA toe stapt, waar zij op woensdag 4 december het voorstel indient voor dit vergrote sleutelgebied. Doel van de pitch is om daar middelen (geld, ambtelijke capaciteit, kennis en kunde) vrij te krijgen, zodat dit gebied versneld ontwikkeld kan worden, luidt de uitleg.

Gezien de enorme woningbehoefte zijn extra huizen nodig, maar wat betreft Voorink gaat het verder dan dat. Hilversum moet een aantrekkelijke gemeente zijn en blijven. Op het gebied van wonen, werken en mobiliteit is er nog wel wat werk te verzetten. "In de cijfers zien we dat het aantal inwoners en huishouden groeit, we te weinig plek hebben om voldoende woningen te bouwen en huizenprijzen stijgen", geeft de gemeente aan. "Ook werkgelegenheid en mobiliteit vragen ruimte en investeringen, net als onze ambities voor groen, goede sociale voorzieningen en het energieneutraal worden van Hilversum", is het vervolg.

Dat Hilversum het Media Park toevoegt aan het sleutelgebied is verrassend. Het industrieterrein is immers geen eigendom van de gemeente. Sinds begin dit jaar is de Nederlandse vastgoedonderneming Pinnacle de eigenaar. Toen Voorink vorige week woensdag deze plannen ontvouwde, was Pinnacle niet op de hoogte. "Tuurlijk gaat de eigenaar ook wat willen met het Media Park, maar over deze ambitie hebben we nog niet met ze gesproken. Voor hen is het ook goed nieuws dat we het Media Park aanmelden bij de het sleutelgebied, omdat het ontwikkeling een stuk eenvoudiger maakt", meldt de wethouder.

Tijd om met de Hilversumse politiek te praten over dit voornemen is er niet. De gemeente pitcht komende woensdag dit verhaal al bij de MRA. "Dit is een kans die we niet kunnen laten lopen", is de verklaring. Op dezelfde dag hoort Hilversum of dit sleutelgebied op de kaart komt. Bij een positief resultaat, en daar is goede hoop op in het raadhuis, neemt de gemeente deze ontwikkeling mee in het opstellen van de omgevingsvisie en kan iedereen daar in 2020 over meepraten.