Nieuw beleid fietsparkeren mindervaliden

HILVERSUM Mindervaliden die met de fiets naar het centrum willen, hoeven geen sticker meer aan te vragen om hun tweewieler in het dorp te kunnen stallen. Deze regeling gaat in 2020 op de schop. De gemeente gaat het over een andere boeg gooien.

Vanaf 1 januari kunnen zij hun fiets stallen in de ondergrondse fietsenstalling aan de Zeedijk/Herenstraat. Daar kunnen mensen die minder goed ter been zijn gratis een rollator of loopfiets meekrijgen - hun fiets geldt als onderpand. "Dan zitten ze al midden in het centrum en de nieuwe stalling beschikt over een roltrap en een lift die uitkomen op de Zeedijk", aldus wethouder Arno Scheepers.
Hilversum is vorig jaar overgegaan op een nieuw fietsbeleid: fietsen moeten in de rekken en anders verdwijnen ze naar het depot (nu gevestigd in de ondergrondse stalling aan de Zeedijk). Vooral ouderen klaagden hierover, omdat zij de fiets moeten stallen aan de rand van het centrum. Om dispensatie te krijgen moesten zij een sticker (in totaal 150 verstrekt) aanvragen. Over het wel of niet krijgen van deze sticker ontstond commotie. Gehandicaptenvoertuigen mogen wel gewoon in het centrum parkeren.


Overweg spoor bij Lambert Veenspad dicht

HILVERSUM De niet-actief beveiligde overweg bij het Lambert Veenspad in Hilversum - treintraject Hilversum-Utrecht - is voortaan afgesloten. Een belangrijke stap, aldus de betrokkenen, die de veiligheid vergroot en de kans op verstoringen van het treinverkeer verkleint.

De officiƫle afsluitingshandeling en speeches zijn donderdag rond 12.00 uur door wethouder Annette Wolthers van Verkeer en regiodirecteur Kees Rutten van ProRail. De overweg iets verderop bij de Maartensdijkseweg gaat niet op slot. Momenteel is er een onderzoek gaande naar het realiseren van een tunnel onder het spoor door. Als dit doorgaat, wordt in 2020 een uitvraag voor aanbesteding gedaan en moet deze er in 2021 komen, aldus een gemeentewoordvoerder. "Ook hier willen we de veiligheid vergroten en de kans op verstoringen van het treinverkeer verkleinen. De reden om hier voor een tunnel te kiezen is dat hier het Hilversumse Fietsrondje langsgaat."