Alarm: meldkamer pas in 2025 klaar

HILVERSUM Binnen de veiligheidsregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland heersen grote zorgen over het 'slepende proces' rond de Meldkamer Midden-Nederland. Het nieuwe onderkomen aan de Groest waar straks alle 112-telefoontjes voor politie, brandweer en ambulance in heel Midden-Nederland moeten binnenkomen, is namelijk pas over vijf jaar klaar.

Dat schrijven veiligheidsregiovoorzitters Pieter Broertjes (Gooi & Vechtstreek) en Frans Weerwind (Flevoland) aan korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie. "Het is voor ons onduidelijk en zonder solide toelichting ook niet uitlegbaar waarom het bouwproces ruim vijf jaar moet duren. Wij zouden dan ook graag meer inzicht krijgen in de oorzaken van dit lange traject."
Al in 2017/2018 werd bekend dat de meldkamers Gooi en Vechtstreek (in Naarden), Flevoland en Utrecht in 2022 als Meldkamer Midden-Nederland gezamenlijk naar het politiebureau aan de Groest zouden komen. Vervolgens bleek dat nieuwbouw de beste optie was. Gevolg was toen een uitstel van twee jaar. Nu blijkt de beoogde opleverdatum pas ergens het eerste kwartaal van 2025 te zijn. Broertjes en Weerwind schrijven dat deze vertraging leidt tot aanzienlijke extra frictiekosten. "We gaan ervan uit dat deze extra kosten niet voor rekening van de veiligheidsregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland komen."

9 'Bestuurlijk drama'