Geen tijdelijk politiebureau aan de Bonairelaan.
Geen tijdelijk politiebureau aan de Bonairelaan. Foto: Bastiaan Miché

Broertjes: 'Bestuurlijk drama'

Vervolg van de voorpagina

"Intussen is duidelijk dat de situatie in de gemeenschappelijke meldkamers Gooi en Vechtstreek en Flevoland dermate kritische vormen aanneemt dat de continuïteit en kwaliteit van dienstverlening voor ons als gezamenlijke veiligheidsbesturen de grenzen van acceptatie gaan overschrijden", schrijven Broertjes en Weerwind aan Akerboom.
Pogingen om de gemeenschappelijke meldkamers in Naarden en Flevoland fysiek samen te voegen zijn tot dusver op niets uitgelopen. "Wij leven al ruim twaalf jaar met het gegeven dat onze gemeenschappelijke meldkamers in toenemende mate kwetsbaar zijn. Het gegeven dat daar nog vijf jaar bij komt is mogelijk niet te vermijden, maar wel onwenselijk."
De brief aan de korpschef - al in oktober gestuurd maar sinds woensdag in het bezit van deze krant - komt voort uit een vergadering op 16 september van de zogenaamde stuurgroep MK MNL (Meldkamer Midden-Nederland). Uit statuten van die bijeenkomst blijkt dat er acute bezettingsproblemen zijn op de meldkamer in Naarden en een tussentijdse samenvoeging van Naarden en Lelystad in Lelystad nu de te varen koers is.
Broertjes constateert daarom dat er sprake is van 'een bestuurlijk drama', waarna wordt besloten om een brief te sturen naar de politietop. Daarin kraken Broertjes en Weerwind ook het gebrek aan communicatie en afstemming richting de directbetrokken bestuurders van de veiligheidsregio’s. Een voorbeeld daarvan is dat Broertjes niet was geïnformeerd over het besluit om geen gebruik te maken van de alternatieve en tijdelijke locatie aan de Bonairelaan, het voormalige onderkomen van Vesting Finance. Dit verzoek is ingetrokken, omdat het personeel van de meldkamer niet achter dit plan zou staan.