Irene Verdoor exposeert haar engelen op de Korte Noorderweg. In januari geeft zij een cursus in De Koningin.
Irene Verdoor exposeert haar engelen op de Korte Noorderweg. In januari geeft zij een cursus in De Koningin. Foto: Bastiaan Miché

'Ik zocht ruimte waar mijn engel haar licht tijdens kerst kan laten schijnen'

Ze houdt van het gevoel van een tijdloze wereld waar het fijn en vredig is. En dat zie je terug in de imposante werken van Irene Verdoorn.

HILVERSUM Ruim drie weken geleden plaatste Irene Verdoorn een oproepje op Facebook. De kunstenares was op zoek naar een ruimte waar haar twee meter hoge Engel kon hangen. "Meestal hang ik ergens in een tentoonstelling rond deze periode, maar deze keer niet. Ik vond het echt een gemiste kans als Bezielde Engel nergens haar zachte licht over de kerstperiode kon laten schijnen." Het enorme doek heeft een plek gekregen: bij @AllArt. "Ik ben zo gelukkig dat het is gelukt", straalt Verdoorn.

De kracht van social media bewees zich maar weer eens: het echte verlangen dat Verdoorn op Facebook plaatste werd opgepikt door Daniel Banen, eigenaar van Diggers & Collectors op de Herenstraat en gedeeld met Allard Bentvelsen, die een kunstzinnige ruimte beheert op de Korte Noorderweg 22. Een artistieke ruimte waar de vijftien kunstwerken van Verdoorn mede dankzij de prachtige lichtinval tot hun recht komen. Terwijl Bentvelsen een extra engel naast de andere twee aan de muur hangt, klautert Verdoorn op een hoge tafel zodat de fotograaf een foto kan maken. Ze werkte met hart en ziel aan de engelen, vertelt ze terwijl ze met haar benen over de rand wiebelt. "Acht jaar geleden liep ik in het bos en zag opeens een enorme engel met vleugels van bloemen tussen de bomen opdoemen. Ik was diep onder de indruk van de lichtende verschijning en toen ik thuiskwam liet het visioen me niet los. Ik voelde aan alles dat ik hier iets mee moest doen."

Papierscheursels

Maar hoe? Verdoorn ging aan de slag met een basis van gevouwen karton waarop ze de engel kleding en een gezicht gaf. Op de vleugels plakte ze papierscheursels van stukken natuur. Zo maakte ze het gevoel van de engel driedimensionaal en ontstonden er 17 engelen. Later fotografeerde ze er een en liet deze op een canvas van een meter hoogte afdrukken bij een printshop. "Het was alleen maar om te kijken of dat idee werkte, maar de verkoper van de shop zei meteen: hoeveel heb je daarvan? Ik ga ze voor je verkopen." Haar werkwijze veranderde toen ze op een dag op de dansschool Judith ontmoette. "Judith stond gracieus in het licht. Ik vroeg haar om mijn model te zijn en inmiddels is ze mijn muze geworden en staat model op veel van mijn schilderijen, samen met haar zusje Mieke."

Foto's zijn nu een basis voor het werk van de kunstenares, hoewel ze zich geen fotograaf voelt. Ze zijn het begin waar ze omheen tekent en schildert met de digitale penselen en verf uit Photoshop. Ja, geeft Verdoorn toe, eigenlijk speelt ze wel een beetje voor God. "Je denkt dat de engel op het schilderij een bestaande vrouw is, een lichaam. Mis! Ik stel stukjes foto samen en niet altijd uit een fotosessie. Deze voeten bijvoorbeeld," wijst ze op het grote schilderij, "zijn niet van het model, maar van de buurvrouw."

Droomportretten

Toen ik thuiskwam liet het visioen me niet los; ik moest er iets mee

De Hilversumse was na acht jaar engelen toe aan verandering, maar bleef wel bij het paradijselijke gevoel. Het gaat nog steeds over schoonheid en liefde, alleen nu op aarde. "De paradijselijke vibe is echt mijn ding. Ik werk volgens hetzelfde principe; ik maak foto's van modellen en foto's van bloemen, natuur en details die me aanspreken. Die stukjes werk ik als een mozaïek aan elkaar in beelden die dromerig aandoen."

Expositie

Haar expositie wordt zaterdag 7 december om 15.30 uur feestelijk geopend in @AllArt. De engelen zijn tot 25 januari te zien, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Die maand geeft Verdoorn een cursus in De Koningin waarin deelnemers op zoek gaan naar hun natuurwezen via teken- en schildertechnieken. Kijk voor meer info op www.ireneverdoorn.com.