Markt wil eerst basis op orde.
Markt wil eerst basis op orde. Archieffoto: Bastiaan Miché

Eerste basis op orde, dan pas verzelfstandiging markt

HILVERSUM Voor alles is een tijd, maar de tijd om de markt te gaan verzelfstandigen is nog niet aangebroken. Dat laat de marktcommissie weten aan de gemeente. Dat betekent dat er voorlopig ook geen onderzoek komt naar de voor- en nadelen van een verzelfstandiging.

Eerst moet de basis op orde zijn, zoals de commissie laat weten. Daarmee bedoelt zij dat de markt op het in 2016 helemaal opgeknapte plein een goed functionerende markt moet zijn. Daarbij noemt de commissie een aantrekkelijke indeling en aanbod en goede promotie. Als de markt zelfstandig is dan heeft de gemeente daar geen bemoeienis - in de zin van organisatie, invulling en uitvoering van de weekmarkten - mee.

Op verzoek van de commissie Economie en Bestuur is verzelfstandiging van de markt op tafel gelegd. Uit de terugkoppeling van 'marktwethouder' Wimar Jaeger blijkt dat de marktcommissie niet toe is aan die stap. Daarmee is dit onderwerp zeker geen gesloten boek. "De marktcommissie stelt dat dit de komende jaren wel weer op de agenda kan komen", aldus Jaeger in de door hem vorige week verstuurde brief aan de Hilversumse politiek.

Tevens heeft de D66-bestuurder zijn oor te luisteren gelegd bij andere gemeenten waar de warenmarkt wel verzelfstandigd is. Heel veel wijzer is hij daar niet van geworden. In zijn schrijven meldt hij dat er geen eenduidig beeld te krijgen is uit de opgehaalde ervaringen.