Maandag heeft Femke van Drooge, fractieleider van de PvdA, een gesprek gehad met de burgemeester en griffier.
Maandag heeft Femke van Drooge, fractieleider van de PvdA, een gesprek gehad met de burgemeester en griffier. Foto: Bastiaan Miché

Mea culpa voor onbedoeld schenden geheimhouding

Het was onopzettelijk. Een slip of the tongue. Femke van Drooge zegt mea culpa, maar is dat ook voldoende voor de politieke collega's?

HILVERSUM Schuldbewust is PvdA-fractievoorzitter Femke van Drooge. Onbedoeld heeft zij geheimhouding geschonden door in een dagblad toe te geven dat burgemeester Pieter Broertjes de commissie Economie en Bestuur op de hoogte heeft gebracht over zijn contacten met Abou Hafs. "Officieel was het fout", zegt ze erover.

De verspreking, zoals de sociaaldemocrate het zelf noemt, heeft geleid tot een klacht van collega-fractievoorzitter Henk Blok van Hilversums Belang. Hij schreef Broertjes en raadsgriffier Paul van Ruitenbeek aan. Maandag heeft een gesprek plaatsgevonden op het raadhuis tussen Van Drooge, Broertjes en Van Ruitenbeek. De PvdA-politica beschouwt dit onderhoud als een tik op haar vingers en heeft direct aangegeven dat zij het melden van dit onderwerp onopzettelijk gezegd heeft en dat zij nooit enige schade heeft willen aanbrengen. Woensdagavond heeft ze haar excuses aangeboden in het presidium. De griffier verklaart dat er geen officiële waarschuwing is gegeven, maar op deze manier op audiëntie komen, is niet een gezellig kopje koffie drinken.
In het regionale dagblad reageerde Van Drooge op het artikel dat het NRC zaterdag publiceerde. De landelijke krant schreef over de burgemeester en zijn connectie met Hilversummer Abou Hafs. De burgervader zou ondanks waarschuwingen toch in contact zijn gekomen met de man die gearresteerd is in een terrorisme-onderzoek.