De Oosterengweg over een aantal jaar.
De Oosterengweg over een aantal jaar. Foto: Provincie Noord-Holland

HOV-klus Oosterengweg heeft impact: 'De fiets is waarschijnlijk het snelst'

De start van de anderhalf jaar durende klus op de Oosterengweg komt steeds dichterbij: eind maart is het zover. In de aanloop zijn er informatiebijeenkomsten en start een campagne.

HILVERSUM "Het gaat zeker veel impact hebben: de alternatieven binnen Hilversum zijn nu eenmaal erg beperkt. Als iedereen besluit om 'binnendoor' te gaan, loopt het vast. Vandaar dat ons advies keer op keer zal zijn: neem waar mogelijk de ring + A1/A27 om Hilversum in en uit te komen. En binnen Hilversum is de fiets waarschijnlijk het snelst."

Dat adviseert projectorganisatie HOV in 't Gooi op de Facebookpagina van deze krant naar aanleiding van de tientallen reacties (en klachten) van lezers op het bericht dat de Oosterengweg vanaf 30 maart 2020 anderhalf jaar dicht is. "Om de extra drukte op te kunnen vangen hebben we de afgelopen periode diverse knoop- en knelpunten aangepakt en geoptimaliseerd", wordt aan dat advies toegevoegd. "Dat geldt onder meer voor de Beatrixtunnel en voor de reconstructie van de rotonde bij de Laapersweg."
Overigens zou de klus aanvankelijk twee en een half jaar duren. Dat is nu dus maar liefst een jaar korter. Aan de toekomstplaatjes te zien belooft het eindresultaat fraai te worden. Dikke kans ook dat de critici van nu er dan volop gebruik van maken. Maar voordat het zover is, is het dus nog wel anderhalf jaar ellende die er aan dreigt te komen.
Eind maart start BAM, dat nu samen met HOV in 't Gooi gevestigd is in een tijdelijk projectkantoor aan de Oosterengweg 38-40, met de werkzaamheden voor een spoorwegondergang en de aanleg van de vrije busbaan. De onderdoorgang - geen tunnel, want een tunnel is langer dan 250 meter - en de vrije busbaan zijn onderdeel van het hoogwaardig openbaar vervoer, ook wel bekend als het HOV-tracé. Het gaat om een betere en snellere busverbinding tussen Huizen en Hilversum.

Bomen gekapt

Als voorbereiding op de werkzaamheden kwam er al een tijdelijke spoorwegovergang aan de Mussenstraat, bedoeld voor voetgangers, fietsers en hulpdiensten. En op het voormalige terrein van geur- en smaakstoffenfabriek IFF aan de Liebergerweg zijn inmiddels enkele bomen gekapt. Dat is nodig om ruimte te maken voor een extra weg die het Venetapark tijdens de bouwwerkzaamheden bereikbaar moet houden. Stobben, kaphout en groen worden voor het eind van het jaar afgevoerd. BAM start half februari 2020 met de bouw van deze weg. Het werk wordt vanaf de ingang aan de kant van de Liebergerweg uitgevoerd. "De appartementen blijven gewoon bereikbaar", belooft de provincie Noord-Holland.

Parkeren

Tijdens de afsluiting van de Oosterengweg kunnen bewoners parkeren op de Compagnieweg en de Oude Amersfoortseweg, op de toekomstige (tijdelijke) parkeerplaatsen in de middenberm van het Peter Planciusplein en op de Oosterengweg zelf. Op deze laatste locatie stelt BAM tijdens de werkzaamheden 27 (extra) parkeerplaatsen beschikbaar. Op de Mussenstraat wordt het parkeren aan de kant van de woningen opgeheven, omdat de straat straks ook als calamiteitenroute dient voor nood- en hulpdiensten. Mede op verzoek van de bewoners zijn er twee varianten uitgewerkt voor het herinrichten van de Mussenstraat.

Extra weg voor de bereikbaarheidvan het Venetapark

Volgende week - dinsdag 17 en woensdag 18 december - zijn er twee inloopmogelijkheden voor bewoners en belanghebbenden die meer willen weten over de toekomstige situatie in en rond de Oosterengweg. Beide bijeenkomsten zijn in Informatiecentrum HOV in ’t Gooi in de Riebeeckgalerij. Dinsdag kunnen mensen kiezen uit de twee varianten voor de Mussenstraat.
BAM heeft de afgelopen maanden gewerkt aan het ontwerp voor de spoorwegonderdoorgang. Maakbaarheid, bouwveiligheid én leefbaarheid voor de omgeving waren daarbij uitgangspunten. Het ontwerp wordt medio januari aan het grote publiek gepresenteerd. Dan start ook een campagne. Op donderdag 23 januari verzorgt HOV in 't Gooi een informatiemarkt.

Voorbereidingen werkzaamheden zijn volop gaande.