Het complex op de hoek Veerstraat/Herenstraat.
Het complex op de hoek Veerstraat/Herenstraat. Foto: Bastiaan Miché

Uitstel restauratie 'verwaarloosde panden'

HILVERSUM De restauratie van de panden op de hoek Veerstraat/Herenstraat in Hilversum, waar vier stadswoningen moeten komen, zal zeker niet voor de jaarwisseling starten. De eigenaar heeft meer tijd nodig, meldt het college van burgemeester en wethouders (B en W) na schriftelijke vragen van de lokale PvdA-fractie.

Belangrijke oorzaak voor de vertraging is dat het benodigde strookje grond aan de voorzijde van de panden pas in september is overgedragen. Bovendien, aldus B en W, wil de eigenaar van de panden verschillende werkzaamheden, inclusief het gevelherstel, tegelijk (laten) uitvoeren. "Dat vraagt meer voorbereidingstijd en een omgevingsvergunning, zodat nu al is te voorzien dat een herstel van de gevel op begane grond niet afgerond zal zijn voor het einde van het jaar."
En dat nadat er eerder dit jaar was aangegeven dat er schot zat in de zaak rondom het verwaarloosde complex. Echter, zolang de vergunning er niet is, is bouwen geen optie en gebeurt er dus bar weinig. Ondertussen zeggen B en W er alles aan te doen om de voortgang van de restauratie van de panden op de hoek Veerstraat/Herenstraat te bespoedigen. Maar meer doen dan morele druk uitoefenen en het aanspreken van de eigenaar en zijn zaakwaarnemer kunnen B en W niet.
Wel had de gevel nog dit jaar gerestaureerd moeten zijn om de gemeentelijke subsidie (het zogenaamde Gevelherstelfonds) veilig te stellen. Daarom is kenbaar gemaakt dat deze subsidie kan worden ingetrokken als niet voor de jaarwisseling dit herstel is afgerond en verantwoord. Al enige tijd is echter duidelijk dat deze deadline niet wordt gehaald.
Omdat de eigenaar verwacht dat medio 2020 wel alles rond is en hij de subsidie echt nodig heeft om de gevels van de begane grond in oude luister te herstellen, blijft dit bedrag een half jaar langer beschikbaar. "Mét de subsidie kunnen meer oorspronkelijke elementen worden teruggebracht en authentieker materiaal worden gebruikt, zodat de kwaliteit vergroot wordt", verklaren B e W. "De verwaarloosde panden krijgen door het Gevelherstelfonds een extra kwaliteitsimpuls die ook de omgeving positief zal beïnvloeden."