Januari.
Januari. Foto's: Bastiaan Miché

2019 in twaalf foto's; één van iedere maand

HILVERSUM Het is de week van de jaaroverzichten. Wij pakten onze kranten van dit jaar er nog eens bij en maakten een overzicht van opvallende momenten uit het nieuws uit Hilversum. Een terugblik op een veelbewogen jaar met onder meer branden en stakingen, maar ook mooie momenten en de Regenboogweek.

Januari

Alweer bijna een jaar beschikt het station in Hilversum over een stationspiano. Die staat niet in de gang, zoals gehoopt, maar in de tunnel. Woensdag 30 januari was de opening met supertalenten Jayden (6) en daarna Maxim (9).

Februari

Hoog bezoek in Hilversum. Begin februari kwam koning Willem-Alexander naar Gooiland én Museum Hilversum. Daar maakte hij kennis met de vijftien winnaars van De Zilveren Camera en hun werk.

Maart

Ook 2019 was een politiek heftig jaar. Een van de meest beladen onderwerpen was toch wel de discussie rondom het station en de verbinding Centrum-Oost. Uiteindelijk kwamen politiek en bewoners nader tot elkaar, al was daarvoor in maart wel even een time-out nodig.

April

De warme maand april was de maand van verschillende heidebranden. 'Hoogtepunt' was de brand op de Laapersheide op 8 april. Die was ontstaan doordat twee jongens met vuurwerk speelden. Er was geen sprake van opzet.

Mei

De oudere bewoners van de Prinsenhof moesten in mei hun woning uit nadat er op 11 mei in het seniorencomplex brand uitbrak. Zij verbleven enkele nachten elders. De gedupeerden hekelden de bewoner bij wie de brand ontstond.

Juni

En weer was er - net als in 2018 - geen Hilversum Alive. De organisatie hoopt komend jaar sterker dan ooit terug te komen. Wel was er afgelopen jaar Hilversum Kei Live, een kleinschalig alternatief op het Keiplein. Het werd een geslaagd feestje.

Juli

Op 17 juli was het alweer vijf jaar geleden dat de vliegramp met de MH17 plaatsvond. In het Dudokpark was de herdenking. Daarbij waren natuurlijk burgemeester Broertjes en pastoor Jules Dresmé aanwezig, net als veel nabestaanden.

Augustus

Het zou toch niet echt, was de vraag bij menigeen op zondag 18 augustus nadat er een koffer was gevonden bij de Sint Vituskerk. Het IS-dreigement van twee weken daarvoor kwam voorbij waarin de Hilversumse kerk te zien was op een poster. De EOD kwam langs voor het verdachte pakketje. Het bleek allemaal loos alarm.

September

Er zijn voor- en vooral tegenstanders, maar de werkzaamheden op de Oosterengweg zijn aanstaande. Dit jaar waren er al voorbereidingen. Zo kwam er een overweg voor hulpdiensten, fietsers en voetgangers over het spoor bij de Mussenstraat.

Oktober

LHBTI is een belangrijk thema binnen de Hilversumse politiek. Dat uitte zich in oktober dit jaar met een heuse Rainbow Week. Ook op scholen werd de regenboogvlag gehesen. En op de Regenboog Monitor 2019 kreeg Hilversum een goede beoordeling.

November

Net als in zo veel ziekenhuizen in het land voerden ook de medewerkers van Tergooi - zowel in Hilversum als Blaricum - woensdag 20 november actie voor een betere cao. Een deel van het personeel vertrok daarom naar Utrecht. Er waren ook onder de noemer 'de koek is op' ludieke acties binnen de twee vestigingen zelf.

December

Nederland actieland. In december ging de boze boeren andermaal de straat op. Onder meer gingen zij naar het Hilversumse Media Park. En dat betekende een hele tijd chaos op de wegen in en rondom de mediastad.




Februari.
Maart
April.
Mei.
Juni.
Juli.
Augustus.
November.
September.
Oktober.
December.