'Ik vind dat er iets gebeurd is wat niet klopt', meent Jerry Braaksma.
'Ik vind dat er iets gebeurd is wat niet klopt', meent Jerry Braaksma. Foto: Bastiaan Miché

'Er zit zo'n enorme lading achter het scheldwoord 'homo''

'Kansloos', 'droeftoeter' en 'linkse zak'. Het zijn de meest onschuldige reacties op Facebook. Maar aangifte doen van homofobie en groepsbelediging is een belangrijke stap.

HILVERSUM Met de aangifte wil hij de boeren niet aan de schandpaal nagelen, maar Jerry Braaksma wil vooral een daad stellen. 'Homo' als scheldwoord gebruiken is gewoon onacceptabel. Dat moet voor eens en altijd de wereld uit. “Nu is het klaar”, aldus de 56-jarige Hilversummer. Daarmee krijgt het boerenprotest in Hilversum een staartje.

Haatzaaien, discriminatie en groepsbelediging. Dat is de aard van de aangifte. Zondag is het voormalige raadslid van Hart voor Hilversum samen met Rebekka Timmer (ex-SP en nu Hilversum BIJ1) langs geweest op het politiebureau aan de Groest. Dit nadat het duo, allebei zittend in de werkgroep Hilversum Inclusief, donderdag een afspraak had gemaakt. Dat de boeren protesteren tegen het stikstofbeleid van de regering is helemaal prima, zegt de Hilversummer stellig. Demonstreren is immers een grondrecht. Maar waarom dat gepaard moet gaan met homofobe en racistische uitlatingen is hem en Timmer een raadsel.
Doorn in het oog is een caravan die vorige week in Hilversum tussen de honderden trekkers stond op en rond het Media Park. Op de achterkant stond het woord ‘homo’. Volgens het Hilversumse tweetal is dit bewust als scheldwoord gebruikt, omdat de schrijver hiermee duidelijk onderscheid maakt tussen een ‘homo’ en een ‘held’. “Hierdoor lijkt de wagen te zeggen: je bent een held als je verkeerd inhaalt (rechts) en een ‘homo’ als je je aan de regels houdt”, laten beiden in een eerste verklaring optekenen. Daarnaast was bij één trekker de vlag van de Geconfereerde Staten van Amerika te zien, de staten die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog vochten voor behoud van de slavernij. Tegenwoordig gebruiken rechts-extremistische en racistische organisaties deze vlag. “Deze vlag is voor mij de vlag van de Ku Klux Klan”, licht Braaksma toe.
Maar vooral het gebruik van het woord ‘homo’ is hem totaal in het verkeerde keelgat geschoten. Tijdens het boerenprotest in Hilversum kreeg de Hilversummer de foto’s van de caravan en de vlag al onder ogen. Direct wilde Braaksma, die op het Media Park werkt, verhaal halen. Dat is hem afgeraden. Vervolgens liet hij het allemaal even bezinken. Later op de dag vroeg hij zich af wat er nu precies stond en waarom boeren deze homofobe uiting moeten gebruiken terwijl ze zelf vragen met respect behandeld te worden. Voordat hij daadwerkelijk een vervolgstap nam, vroeg hij aan collega’s, leden van de werkgroep Hilversum Inclusief, wat zij ervan vonden. Ook zij vonden het allemaal te ver gaan. Hij benaderde Timmer om samen aangifte te doen tegen de boeren. Samen stapten ze donderdag aan het einde van de middag het politiebureau binnen. Direct alles optekenen bleek niet mogelijk. Daarnaast kreeg Braaksma het gevoel dat de agenten het onderwerp probeerden 'weg te duwen', maar uiteindelijk is een afspraak gemaakt voor zondag.
“Dergelijke uitingen zijn abject en passen zeker niet in onze inclusieve regenbooggemeente”, is de verklaring. “Waarom moet daar nou 'homo' staan? Waarom? Op de een of andere manier staat het toch synoniem voor iemand die anders is. Het is een regulier scheldwoord geworden, maar er zit zo’n enorme lading achter. Ikzelf sta stevig in mijn schoenen, maar ik zag al snel een berichtje voorbijkomen van een jongen die uitlegde dat het door dit soort acties heel lastig is om uit de kast te komen. Daar kreeg ik letterlijk een knoop van in mijn maag, omdat hiermee gezegd wordt dat hij blijkbaar niet de norm is. Daarnaast blijkt uit diverse onderzoeken dat op het platteland tussen mannen tussen de 18 en 25 jaar veel homo's zitten. Voor hen wordt het dus ook moeilijker. Dat speelt bij mij allemaal mee. Daarom zet ik de aangifte door", vertelt hij verder.
Op de socialmediakanalen van Braaksma stroomden de berichten binnen. Daar zaten flinke beledigingen tussen, maar die hebben hem uiteindelijk ook de naam van de eigenaar van de betreffende caravan opgeleverd. Die is zondag meegenomen in de aangifte. Tevens heeft Braaksma contact gezocht met Farmers Defence om over deze kwestie te praten. Hierop is geen antwoord gekomen.


De desbetreffende caravan.