Ringslang.
Ringslang. Foto: H. de Klein.

Toch extra natuur vanwege HOV

HILVERSUM "Gelukkig een positief bericht keer." Dat meldt namens de Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve e.o. (VBAH) Jelle Harder, over het besluit van de provincie Noord-Holland om toch extra natuurmaatregelen te nemen ter compensatie van verloren gegane natuur in Monnikenberg en Anna’s Hoeve.

Anna’s Hoeve en Monnikenberg zijn onderdeel van De Groene Schakel, de enige verbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi. Om de verbinding te versterken komt er de komende tijd een ecoduct. De extra maatregelen van nu betekenen, aldus ecologisch adviseur Harder, "een grote impuls die hard nodig is nu veel leefgebied van dieren verloren gaat door de aanleg van de HOV-busbaan en een nieuwe weg."
Zo worden stammen, takken en stronken van de vele omgezaagde bomen op daarvoor geschikte plekken in de bospercelen gelegd. "Hiermee kunnen verdwenen en extra schuilplaatsen en migratieroutes worden gecreëerd, zoals voor wezels, hermelijnen en muizen, maar ook voor vogels en insecten", legt Harder uit.
Andere mogelijkheden zijn het graven van ondiepe greppels voor dieren die zich zo ongezien kunnen verplaatsen, of als deel van hun leefgebied. Zo kunnen ook besdragende struiken of hagen aangeplant worden die dekking bieden en waarvan de vruchten voedsel zijn voor boommarters, dassen en vele vogels.
Ringslangen zijn gebaat bij de aanleg van broeihopen, waarin ze hun eieren leggen. Door de ‘broei’ ontstaat warmte waardoor de eieren zich ontwikkelen en in de nazomer jonge ringslangen worden geboren. Voor vleermuizen moeten aangetaste vliegroutes worden hersteld. Het realiseren van gevarieerde bosranden en ruige oevers zijn andere aanpassingen die zeer waardevol zijn voor planten en dieren.