Hugo van der Graaf van Kaas & Noten is trots op de nominatie.
Hugo van der Graaf van Kaas & Noten is trots op de nominatie. Foto: Bastiaan Miché

Kaas & Noten
is dé beste kaaswinkel van Noord-Holland

In de winkel kun je terecht voor Hollandse en buitenlandse kazen, Beemster van 't mes, boeren- en geitenkaas, noten, bonbons en Frisia bakproducten.

"We hebben een uitgebreid assortiment en klanten kunnen alles bij ons proeven", vertelt Hugo van der Graaf, die 28 jaar geleden samen met zijn vrouw Tanja is begonnen met zijn winkel in winkelcentrum Kerkelanden. "Als 16-jarige had ik een vakantiebaantje bij een kaasboer. Zo is de liefde voor het vak ontstaan en heb ik het vak geleerd bij Den Hollander Kaasmarkt in Amsterdam. Ik had toen al een relatie met Tanja en we wilden samen een kaaswinkel beginnen. Tanja heeft het vak ook geleerd bij Den Hollander Kaasmarkt en zijn we begonnen met Kaas & Noten in dit winkelcentrum, waar we nu de langstzittende winkel zijn." Twee jaar geleden is het winkelcentrum opgeknapt en de winkel zit nu centraal bij het koffiepleintje. "Alle producten zijn vers, ook de noten. De noten krijgen we binnen in dozen en cashew-, pistache- en pecannoten, pinda's, vliespinda's, hazelnoten en amandelen branden we zelf. Noten branden is een vak apart en wij zijn erin gespecialiseerd. De noten worden op hoge temperatuur gebrand in arachideolie, waardoor ze een unieke smaak krijgen en heerlijk knapperig worden."

De winkel ligt vol met ronde kazen. "Deze kazen snijden we zelf in stukken. Dus altijd vers van het mes, zoals de Beemster van 't Mes. Deze kaas heeft een minder zoute smaak en is gemaakt van 100 procent Noord-Hollandse weidemelk. Het is een heerlijke kaas voor op een kaasplankje. En we verkopen boerenkaas die van boerderijen komt waar de koeien in de weilanden lopen en die zijn gemaakt van rauwe melk. Ook hebben we veel buitenlandse kazen zoals comté, brie de meaux, époisses, arrigoni rossini - een blauwaderkaas geaffineerd met het residu van de wijn pantelleria - en nog veel meer superlekkere kaasjes. We importeren zelf ook kazen uit Frankrijk en Italië. De Blije Geit geitenkaas is van geiten die het goed hebben. Zoals de naam al zegt. Sinds vorig jaar hebben een eigen oude kaas en die heet 'Graaf Senior', vernoemd naar de opa van mijn vader."
Naast kaas en noten zijn er ook bonbons en Frisia bakproducten te koop. "De bakproducten zijn heel populair en klanten komen van heinde en ver speciaal voor deze bakmixen. De bakmixen zijn gemaakt met ingrediënten van hoge kwaliteit en we hebben de tulband-, cake- en speculaasmix in het assortiment. Je moet het echt een keer proberen, want het is gemaakt op basis van een ruim honderdjarig recept, perfect van smaak en het lukt altijd. De bonbons worden zelfgemaakt door chocolaterie Van Dam uit Heemstede."
Hugo vertelt dat kaas een mooi product is. "Iedere kaas heeft zijn eigen verhaal en dat maakt het zo bijzonder. Tanja, onze zes medewerkers en ik vinden het dan ook geweldig dat we de beste kaaswinkel van Noord-Holland zijn en we bij de beste vijf kaasspeciaalzaken van Nederland zitten. Op maandag 1 april horen we of we nummer 1, 2, 3, 4 of 5 zijn geworden. Heel spannend."

Groot assortiment kazen, noten en bonbons.