Bianca Verweij en Annette Wolthers; winnaars van 2018.
Bianca Verweij en Annette Wolthers; winnaars van 2018. Foto: Bastiaan Miché

Tien genomineerden toegelicht

Vervolg van de voorpagina

Zoals vermeld maken tien politici kans op de Frans Vrolijk Award die hoort bij de titel voor politicus van het jaar. Hieronder een toelichting waarom deze tien kans maken op de prijs.

Eerst de twee wethouders: Annette Wolthers en Arno Scheepers. Over Wolthers roemt een van de juryleden 'haar deskundigheid waarbij ze het ook durft te zeggen wanneer ze het niet weet'. Scheepers heeft ervoor gezorgd dat de rust rondom de kleine spoorbomen - na flink wat ophef - weer terug is (of lijkt).
Dan de drie raadsleden namens collegepartijen: Ria de Jong-Schrijvers van Hart voor Hilversum is misschien wel de meest a-politieke persoon van het hele stel. Gaat haar eigen gang en laat zich niet leiden door andere belangen. Hidde Fennema (VVD) heeft binnen de fractie de rol van Arno Scheepers overgenomen: weet de VVD-zaken helder weer te geven, kort en bondig en gedecideerd." Lex van Waarden (GroenLinks) heeft als het gaat om duurzaamheid veel afgedwongen binnen de gemeenteraad.
Nu nog de oppositie. Met twee keer de PvdA. Femke van Drooge groeit in haar rol en wordt steeds meer het gezicht van de oppositie. En Jacqueline Kalk bedrijft met haar opbouwende kritiek en pure PvdA-voorstellen op een nette en positieve manier oppositie. Gerben van Voorden van het CDA: begint zich binnen zijn portefeuille met onder meer zorg en welzijn steeds beter te vinden in de rol van de oppositie. Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie geldt als het geweten van de raad en legt de vinger op plezierige en kordate wijze op de zere plek. Pierre van Rooden is een raadslid die het typische SP-geluid goed over het voetlicht brengt. Zijn inbreng is verfrissend en veelbelovend voor de SP.