LH: 'Anders kijken naar parkeren'

HILVERSUM Als het aan de fractie van Leefbaar Hilversum (LH) ligt, dan gaat het parkeerbeleid in Hilversum op de schop. Het wordt hoog tijd dat Hilversum en de inwoners anders gaan kijken naar parkeren. Het moet duurzamer en vooral eerlijker, zo meent de partij. Dat heeft ook financiële gevolgen voor de autobezitter.

Een van de meest opvallende aspecten van het initiatiefvoorstel Een eerlijk en duurzaam parkeerbeleid in Hilversum van Leefbaar Hilversum is dat iedere auto-eigenaar een vast bedrag per jaar moet betalen voor een parkeerplek in de eigen straat of wijk. Ook voor zakenrijders komt er een tarief. Zo moet heel Hilversum op de keper beschouwd worden gezien als ééń betaald parkeerzone.
In haar plan gaat de fractie uit van een jaartarief van 50 euro voor het eerste motorvoertuig. Dit geld wil Leefbaar in het mobiliteitsfonds stoppen. Vanuit dit potje moet de gemeente dan investeren in duurzame mobiliteit, waaronder transferia aan de randen van de gemeente, elektrische deelauto's, snelle fietspaden en e-bikemogelijkheden. Naast parkeerdruk verminderen, is het doel om bijvoorbeeld bij te dragen aan de CO²-reductiedoelstelling van de gemeente.
"Het is een mindset. Daarom is het belangrijk dat iedereen begrijpt waarom deze gedragsverandering nodig is, want we moeten iets gaan doen", aldus de bedenker van het plan.

3 'Vervuiler investeert'