"In het vestzaktheater van @AllArt kunnen concerten en zakelijke presentaties worden gegeven", aldus Allard Bentvelsen. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

'Met @AllArt breng ik kunst en mensen samen en maken we de wereld mooier'

Wat er in het pand met graffiti op de muur zit? Op de Korte Noorderweg? Daar is @AllArt gevestigd, een ontmoetingsplek voor kunstminnenden.

HILVERSUM "Koffie?", vraagt Allard Bentvelsen (36) om vervolgens naar de bar te lopen. Apetrots is hij op @AllArt dat hij in mei opende. Maar wat gebeurt er in het pand aan de Korte Noorderweg 22? "Je bent hier in een ontmoetingsplaats voor kunstdocenten. Maar als je een ruimte voor een zakelijke ontmoeting nodig hebt, ben je hier ook aan het juiste adres."

In oktober 2017 kocht Bentvelsen het pand. "Ondanks dat het er niet uitzag, was ik gelijk enthousiast. Ik dacht: wat een goede plek is dit. Ik nam mijn moeder en tekenaar mee. Mijn moeder vond het aanvankelijk niets. 'Ik zie het niet, maar vier jullie feestje als jullie het wel zien zitten', zei zij. Nu het zo gaaf is opgeknapt is haar duidelijk geworden wat ik er in zag."

Engelen

Hij komt uit een ondernemersgezin. Zijn ouders runden samen het bedrijf Abecon informatiesystemen en gaven het ondernemers-gen door aan hun zoon. Na zijn studie commerciële economie ging hij aan de slag als salesmanager in het bedrijf van zijn ouders. "Ik werkte onder meer voor de kunsteducatie-instellingen en daarvan leerde ik veel over kunst. Ook dat kunsteducatie heel belangrijk is, want dat is echt essentieel voor een fijne samenleving. Met @AllArt breng ik kunst en mensen samen, want samen kunnen we de wereld een beetje mooier maken." De Hilversumse kunstenares Irene Verdoorn weet daar alles van; zij zocht een expositieruimte voor haar engelen, en via-via hoorde ze dat ze haar schilderijen aan de muren van @AllArt mocht hangen. Maar ook is er plaats voor de zangdocente die een zaal zoekt voor het concert van haar leerlingen.

Concertzaal

Bentvelsen zet zijn koffie neer, staat op, opent een deur en laat het vestzaktheater zien. "Kijk, dit zijn bioscoopstoelen uit Eindhoven en ik kan losse stoelen erbij zetten. Van vijfenvijftig stoelen voor concerten, tot zeventig voor zakelijke presentaties." Het opknappen van het pand dat er aanvankelijk niet uitzag heeft hij met veel hulp van anderen zo duurzaam mogelijk gedaan. Voordat hij in Hilversum neerstreek, had hij een vrijplaats voor kunstzinnige ontmoetingen in Huizen, maar omdat het gebouw werd gesloopt moest hij het verlaten. "Toen de verbouwing begon, heb ik de projectontwikkelaar gevraagd of ik de materialen die hij weggooide mocht gebruiken. Vond hij prima en dus heb ik hout en glas verwerkt in dit pand. Zo heeft bijna alles dat we hebben gebruikt om @AllArt te maken al een leven gehad."

Iedereen weet: kunstenaars zijn over het algemeen niet rijk

Andere energie

Maar hoe werkt het nou? Wat gebeurt er op de Korte Noorderweg 22? Bentvelsen lacht. "Het bruist hier van de creativiteit en kunstzinnige activiteiten. We zijn geen horeca, maar kunnen wel koffie, thee en limonade schenken. Bedrijven die een zakelijke meeting willen houden, waar mensen uit het hele land bij moeten zijn, kunnen hier terecht. De energie is hier anders dan in een zakelijke vergaderruimte, maar dat kan louterend werken. Ik heb toen ik wist dat ik uit Huizen moest vertrekken, gezocht naar een onderkomen dat goed bereikbaar is met openbaar vervoer. Nou, dat is gelukt." Maar kunstenaars die niet veel te verteren hebben, maar toch gebruik willen maken van @AllArt hoe doet hij dat? "Alles voor de kunsten dus bij kunstzinnige ontmoetingen geldt voor ons het eerlijk delen-principe; als er budget is dan eten we graag mee, is er niks dan maken we samen de wereld iets mooier. Door het commercieel te verhuren, kunnen we de kunsten ontzien en op die manier kon The Bowery hier haar cd opnemen en betaalden de bandleden een bedragje toen ze optredens kregen. Achteraf. Hoe leuk is dat? En door steun van ondernemers uit de buurt en het Stadsfonds wordt in het vestzaktheater een reeks van tien luisterconcerten geprogrammeerd." Info: www.atallart.nl.