Henk Verhagen:
Henk Verhagen: "Als er eenmaal ijs ligt, staat de telefoon roodgloeiend." Foto: Bastiaan Miché

Wisselend natuurgebied in deze regio uitstekend voor mooie schaatstochten

IJsclub Onderling Genoegen is één van de regionale verenigingen die schaatstochten houdt. Het natuurgebied van de Kortenhoefse plassen is dan the place to be.

KORTENHOEF Voorlopig nog geen signalen dat het gaat vriezen. Enkele weervoorspellers melden nog wel vorst in januari. “Dat zou schitterend zijn. In 2012 hebben we voor het laatst op de Kortenhoefse plassen kunnen schaatsen”, zegt Henk Verhagen, 25 jaar bestuurslid en tweede secretaris van Onderling Genoegen, op een mooie, praktisch windstille, decemberochtend.

Een rondgang door clubhuis toont aan dat alles klaar staat om duizenden schaatsers een onvergetelijke dag te bezorgen. Onderling Genoegen is er met z’n tachtig vrijwilligers klaar voor; nu alleen nog ijs. "En als er eenmaal ijs ligt, staat de telefoon roodgloeiend."
De Kortenhoefse ijsclub telt momenteel ruim 700 leden. “Niet alleen uit de regio, maar uit heel Nederland”, vervolgt Verhagen. “In de topjaren waren dat er meer dan 1000. Een aantal is afgehaakt omdat er niet kan worden geschaatst. Aangezien de vaste kosten doorlopen, betekent dit dat er ieder jaar geld bij moet. We zitten nog niet op zwart zaad en kunnen het nog wel uitzingen, maar een periode met ijs is zeer welkom."
Net als in Ankeveen en Loosdrecht werkt het natuurgebied in Kortenhoef als een magneet op schaatsliefhebbers. Het schitterende en vooral wisselende natuurgebied in onze regio leent zich uitstekend voor mooie schaatstochten. Op topdagen, als er voor 7,50 euro een toertocht wordt gehouden, trekt Kortenhoef 15.000 tot 20.000 schaatsers.

Er zijn altijd zwartrijders, maar daar gaan Verhagen en zijn bestuursleden geen ruzie mee maken. “Ons gebied valt onder Natuurmonumenten en normaal mag je dat niet betreden. Zelfs niet met een elektrisch bootje. Maar als er geschaatst kan worden, is dit unieke gebied wel toegankelijk. Je ziet dan ook mensen die een lange wandeling maken over het ijs. We schaatsen niet alleen in het gebied rond de Kortenhoefsedijk, maar ook in het Hol, tussen de twee bruggen op de Vreelandseweg en de Vuntusplas. Omdat het ijs onder de grote brug en een klein bruggetje dat toegang geeft tot het Hol soms aan de dunne kant is, hebben we twee kluunbruggen gemaakt.”
De grote vraag is: wanneer kan er worden geschaatst? Henk Verhagen is daar duidelijk over: “Om de tocht op de kalender van de KNSB, de schaatsbond, te krijgen, is twaalf centimeter de vereiste dikte. Die norm hanteren wij ook. Onze ijsmeesters hebben een cursus bij de KNSB gevolgd. Als er ijs ligt gaan zij eerst met de boren en de prikstokken de dikte controleren. Pas als het ijs dik genoeg is, gaan ze met schuivers het ijs op om een baan te maken. We kunnen drie tochten uitzetten; 10 kilometer gemarkeerd met rode borden, 25 met groene aanwijzingen en 40 met gele borden. De 40 kilometertocht gaat door het Hol. Wij zijn alleen verantwoordelijk voor de schaatsers op de uitgezette banen. Niet dat we daarbuiten iemand aan zijn lot overlaten, die helpen we ook als zij problemen hebben.”
De 111 jaar oude ijsclub is met haar tijd meegegaan. Vroeger waren er praktisch geen regels. Tegenwoordig moet aan veel voorwaarden worden voldaan, onder andere gekwalificeerde EHBO’ers. Om 17.00 uur moet iedereen van het ijs, daarna gaat een ploeg de banen rond om te zien of er geen achterblijvers zijn. Ook de parkeerplaatsen worden gecontroleerd of alle auto’s weg zijn. Als er iemand onverhoopt met de ambulance naar het ziekenhuis moet, wordt het kenteken gevraagd, zodat dit administratief is geregeld en er geen zoekacties nodig zijn.
De afgelopen maanden is er wel een nieuw probleem ontstaan. Verhagen: “In de omgeving wordt volgens het plan van de provincie Noord-Holland en de gemeente Wijdemeren 800 hectare grasland vernat tot natuurgebied. Wij pachten tegenover ons clubhuis een stuk grasland van de kerk voor parkeerplekken. Ook andere boeren stellen hun terrein open voor parkeerders. Als het land wordt vernat kunnen we dat niet meer gebruiken voor parkeerplaatsen. Ik zou echt niet weten waar we met al die auto’s naartoe moeten. Ook in Ankeveen is dit aan de orde. We zijn in gesprek met de gemeente, maar een oplossing is er nog niet.”

Een kluunbrug.