Afbeelding
Archieffoto: Bastiaan Miché

Parkeerplan Leefbaar 'rommelig'

HILVERSUM 'Losse ideeën zonder onderbouwing', 'rommelig en weinig concreet' en 'sterk het vermoeden dat het financiële plaatje niet helemaal óf helemaal niet klopt'. Zomaar wat losse kreten vanuit de Hilversumse politiek over het parkeerplan van Leefbaar Hilversum.

Eind vorig jaar kwam de lokale eenmansfractie met het initiatiefvoorstel voor een nieuw parkeerbeleid. Het wordt namelijk hoog tijd dat Hilversum en de inwoners anders gaan kijken naar parkeren, vindt Leefbaar. Het moet duurzamer en vooral eerlijker. Gevolg is dat iedere auto-eigenaar een vast bedrag per jaar moet betalen voor een parkeerplek in de eigen straat of wijk. Daarmee zou de mediastad één betaaldparkeergebied worden. Met de opbrengsten - voor de eerste auto betaalt de bezitter 50 euro - kan de gemeente investeren in overstappunten en ’duurzame last-mile-oplossingen’ (fiets of ov).
Maar zo enthousiast als Leefbaar-fractiemedewerker Ben Bus is over zijn eigen initiatiefvoorstel, zo veel twijfels zijn er bij de overige partijen, bleek tijdens de raadscommissie Duurzaamheid & Bereikbaarheid deze week. Natuurlijk, zo'n initiatiefvoorstel kost veel tijd en daarvoor kreeg Bus vanuit alle fracties complimenten. Bovendien moet er iets gedaan worden aan de verkeers- en parkeerproblematiek in Hilversum. Maar inhoudelijk rammelde het voorstel van alle kanten, was het algehele oordeel.
Verkeerswethouder Annette Wolthers vond het 'bewonderenswaardig' dat Bus zich aan dit plan gewaagd heeft. Probleem is wel dat een en ander in het plan zo complex is en niet kan worden uitgevoerd. "Daar zitten werelden onder", gaf de wethouder aan. "Maar het idee erachter om mobiliteit, parkeren aan te laten haken op duurzaamheidsdoelstellingen kan ik onderschrijven.”