Gerben van Voorden en Aafke Vreugdenhil waren allebei blij verrast met de trofee.
Gerben van Voorden en Aafke Vreugdenhil waren allebei blij verrast met de trofee. Foto: Bastiaan Miché

'Steeds leuker' en 'soort van verslavend'

CDA'er Gerben van Voorden en Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie zijn de twee politici die in de prijzen zijn gevallen bij de verkiezing van Politicus van het Jaar.

HILVERSUM Toch enigszins beduusd nam raadslid Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie de trofee in ontvangst toen bekend werd dat haar collega's de nuchtere Groningse veruit de beste politicus van Hilversum vonden. "Ik moet jullie ontzettend bedanken", sprak ze haar collega's toe. "Ik heb zoveel van jullie geleerd."

De andere trofee, de publieksprijs, ging naar CDA'er Gerben van Voorden. Hij kreeg de Frans Vrolijk Award, vijftien jaar geleden in het leven geroepen door oud-raadslid Marco van Stralen en De Gooi en Eembode, uit handen van oud-wethouder Frans van Osch. De christendemocraat kreeg verreweg de meeste van de ruim 800 internetstemmen en bleef Lex van Waarden van GroenLinks en Femke van Drooge van de PvdA ruim voor.

Eervol

Desondanks was Van Voorden, nu zes jaar raadslid en vorig jaar nog tweede, blij verrast met de beker. Gekscherend noemde hij de overwinning zijn persoonlijke hoogtepunt tot nu toe. Maar aan stoppen, iets dat je het liefste op je hoogtepunt doet, denkt de CDA'er geenszins. "Je zit in de haarvaten van de samenleving, dat is eervol en leuk. De dynamiek. De strategie. Het is een soort verslavend. Je bent er niet voor niets drie avonden in de week mee bezig."
Van Voorden kijkt dan ook uit naar het komende jaar waarin belangrijke thema's aan bod komen. Als belangrijkste voorbeelden noemt hij de energietransitie ('dus geen gekke dingen als het raadhuis verduurzamen'), vrijwilligerswerk (meer) op de kaart zetten, verkeersveiligheid en natuurlijk de verbinding Oost-West. "Verbinding is sowieso het overkoepelende thema."
Terug naar de vakprijs. Daarin liet Vreugdenhil de nummers 2 en 3, wethouder Arno Scheepers en (opnieuw) Femke van Drooge, ver achter zich. En ook de fractievoorzitter van de kleine fractie die de ChristenUnie met twee zetels is, beleeft steeds meer plezier aan het spel politiek. "Het wordt steeds leuker", zegt zij. "Maar er zijn zo veel collega's waar ik jaloers op ben, die zijn zo ad rem. Als Groningse heb ik dat niet altijd. (lachend, red.) Al krijg je als je getrouwd bent met een Rotterdammer daar toch wat van mee."
Maar zo bescheiden als Vreugdenhil is, zo lovend zijn de collega's. De vakprijs gaat bovendien niet alleen om punten maar ook om de commentaren, aldus Aernoud Olde van Hilversum Verbonden. Hij benaderde alle politici met het verzoek een top drie door te geven, waardoor er een einduitslag kwam. "Wat opvalt in de commentaren dat het handelen van politici rondom interne strubbelingen vaak doorslaggevend is bij de stembepaling", meldt Olde. "Wat verder opvalt is dat er ieder jaar meer raadsleden en wethouders hun stem uitbrengen. Inmiddels doet ruim 80 procent van de politici mee."

Geweten van de raad

De winnaar, ook zes jaar raadslid, wordt 'het geweten van de raad' genoemd. Of 'juf of moeder van de raad'. "Aafke is altijd beleefd, rustig en overwogen", tekende Olde op. "Haar manier van vragen stellen is prikkelend en geeft vaak stof tot nadenken. In beeldende formuleringen plaatst Aafke rake opmerkingen in de vergaderingen. Ondertussen blijft zij gericht op verbetering en verbinding. Een genoegen om in de raad mee te mogen samenwerken."

De vakprijs gaat niet alleen om punten maar ook om de commentaren