Er kwamen twee ambulancewagens het veld op.
Er kwamen twee ambulancewagens het veld op. Foto: Bastiaan Miché

'Een niet te bevatten drama'

HILVERSUM Het begon zaterdagmiddag zo mooi met de ontvangst van oud-spelers en bestuursleden voorafgaand aan de derby - waar iedereen naar had uitgekeken - tussen SC 't Gooi en FC Hilversum. Nog voordat er een bal was getrapt, voltrok zich een ongekend drama.

Terwijl de spelers op het veld klaar stonden voor de aftrap, kreeg op de tribune Nico la Maître een hartstilstand. Nadat hulpdiensten ter plekke hun werk hadden gedaan is de 72-jarige oud-speler van FC Hilversum, SC 't Gooi en Gooiland naar het ziekenhuis vervoerd. Daar is de 'begaafde linkspoot', zoals hij bij velen bekend stond, overleden.
Tijdens het tumult had de scheidsrechter in overleg met de trainers de spelers teruggestuurd naar de kleedkamer. Het lange wachten in onzekerheid begon. Die nam toe nadat er een tweede ambulance arriveerde. Na ruim een half uur werd na overleg met beide trainers en de scheidsrechter besloten om sowieso niet te gaan voetballen. "Ook de wedstrijden op de andere velden worden gestaakt", verklaarde ’t Gooi-voorzitter Jolanda Osendarp. En FC Hilversum-trainer Ferry Marks: "Volkomen op zijn plaats dat we niet gaan spelen. Dat doe je in zo'n situatie niet."
De ontreddering en vooral ongeloof over de afloop van deze tragedie is bij iedereen ongekend groot. "Wat een mooie historische middag had moeten worden, werd een niet te bevatten drama voor voetbalminnend Hilversum", aldus Osendarp. Toen bekend werd dat La Maître in het ziekenhuis was overleden, vond er in de drukbezette kantine nog een indrukwekkende minuut stilte plaats. "Wij zijn allen ontdaan, verdrietig en verslagen door deze noodlottige gebeurtenis", aldus de voorzitter.
Inmiddels is er een nieuwe datum voor de derby bekend: zaterdag 22 februari.