Wethouder Wimar Jaeger beleefde het afgelopen jaar moeilijke momenten.
Wethouder Wimar Jaeger beleefde het afgelopen jaar moeilijke momenten. Foto: Bastiaan Miché

Altijd maar bezig om 'de stad' mooier te maken, maar toch ook omstreden

Een half jaar nadat wethouder Wimar Jaeger een motie van wantrouwen overleefde, stapt hij alsnog op. Een besluit dat binnen het gezin Jaeger met gejuich is ontvangen.

HILVERSUM Hij kreeg deze week - vlak nadat het aanstaande ontslag bekend was - nog, zoals Wimar Jaeger het omschrijft, 'een afscheidsbedreiging'. "Dat heb ik aan de politie doorgegeven. Die bedreigingen zijn de keerzijde van zo'n baan. Ik kan het inmiddels hebben, maar fraai is het niet."

Zes jaar lang was Wimar Jaeger wethouder in Hilversum. De eerste vier jaar was hij de onbetwiste leider binnen het college van burgemeester en wethouders, dat in de zesde versnelling vooruit ging. Na de verkiezingen van 2018 - toen D66 niet meer de eerste maar tweede partij was - speelde de Democraat de tweede viool.
Toch trok Jaeger ook de afgelopen twee jaar alle aandacht. Saai was het nooit. De wethouder had altijd een verhaal; of je het er nu mee eens was of niet. De ambitie om 'de stad Hilversum' (Jaeger sprak nooit over 'het dorp') mooier te maken, was er altijd. Het resultaat daarvan waren volgens critici enkele megalomane plannen voor onder meer het centrum, Hilversum Marketing, Stationsgebied en Media Park. Van belang daarbij was, aldus de wethouder, 'om dichtbij de bal' te zitten. Nauw betrokken te zijn bij al die plannen. Probleem was echter nog weleens dat Jaeger volgens sommigen té betrokken was. En dan komen we al gauw uit bij de Dutch Media Foundation, een stichting die subsidie ontving maar waarin Jaeger tegelijk ook deel uitmaakte van het bestuur. 'Belangenverstrengeling', stelden critici vorig jaar. Bovendien had de wethouder deze nevenfunctie nooit vermeld.

Uiteindelijk kwam er een uitgebreid onderzoek en een lange gemeenteraadsvergadering waarin de wethouder een motie van wantrouwen overleefde. Daar nu op terugkijkend noemt de wethouder het niet-vermelden van de nevenfunctie fout, maar blijft hij vasthouden aan het idee om als gemeentebestuur nauw betrokken te zijn binnen de verschillende organisaties. De bedreigingen die hij destijds zou hebben gehad, noemt hij 'geen prettige situatie'. En ja, geeft hij toe, er toen mee ophouden, is hem door velen geadviseerd. "Maar dat ga ik niet doen, het is juist eerder een motivatie om ermee door te gaan."
Toch lag Jaeger het laatste halfjaar onder een vergrootglas en kon een vertrek eigenlijk niet uitblijven. Zijn vrouw was vanwege alle ophef al vertrokken uit Hilversum en de wethouder besefte dat iedere keer maar bezig zijn met 'die stad' op een gegeven moment zijn tol eist. Nu er een aantal belangrijke dossiers zijn afgehandeld, is het 'tijd om een nieuwe horizon te ontdekken'. Voorbeelden van die belangrijke dossiers zijn de de acceptatie van Hilversum als sleutelgebied binnen de Metropoolregio Amsterdam, de toekomst van Hilversum Mediastad, het stadsfonds en de basis voor de Kerkbrink als Mediaplein. Wat Jaeger dan niet vermeld is dat deze plannen nog in de kinderschoenen staan. Het wordt voor zijn opvolger(s) nog een hele klus om deze naar behoren uit te voeren.
Jaeger stelt echt zijn opvolger(s) de ruimte te willen geven voor de nieuwe collegeperiode. Nu nog met al die projecten starten tot aan de verkiezingen en dan het stokje overdragen, maakt de klus voor de nieuwe wethouders(s) alleen maar lastiger, denkt hij.
Desondanks hebben velen verrast gereageerd op zijn besluit, zegt de wethouder. De toon is die van 'ongelooflijk jammer, maar wel begrijpelijk', vat Jaeger de reacties samen. Dat besluit nam de Democraat tijdens de kerstvakantie. Een besluit dat door zijn gezin als welkom werd ontvangen. "De afgelopen jaren heb ik mijn privé-omgeving wel wat tekort gedaan. Ik heb het wethouderschap op een intensieve manier ingevuld. En niet alleen mijn agenda was vol, ook mijn hoofd."
Zichzelf beoordelen wil Jaeger niet, dat is aan anderen. "Ik heb me met hart en ziel mij ingezet en ik hoop dat het iets bijgedragen heeft", aldus de wethouder die zeer waarschijnlijk Hilversum zal verlaten. Wat hij hierna gaat doen, is nog de vraag. Wel heeft Jaeger al twee aanbiedingen - uit de culturele hoek - gekregen. "In de komende periode ga ik op zoek naar een nieuwe plek waar ik mijn energie kan inzetten, met als blijvend doel onze samenleving een beetje mooier maken."

De toekomst van Hilversum Mediastad is gewaarborgd.