Pas als het nieuwe bad is verrezen, sluit De Lieberg voorgoed de deuren.
Pas als het nieuwe bad is verrezen, sluit De Lieberg voorgoed de deuren. Foto: Bastiaan Miché

Geen tropisch zwembad, glijbanen of zonneweide

Gebouw en zwembad zijn te oud. Een nieuw bad realiseren is de beste optie, zo vindt het college. Het liefst combineren met andere functies.

Vervolg van de voorpagina

Het nieuwe zwembad wordt een functioneel zwembad, zo merkt wethouder Floris Voorink (VVD) van Ruimtelijke Ordening op. Niemand hoeft te rekenen op een tropisch zwemparadijs, glijbanen of een zonneweide. Daar zijn andere baden voor in deze regio, zoals De Biezem in Laren en De Zandzee in Bussum. Op het Arenapark moet een zwembad verrijzen dat voldoet aan de eisen van de huidige gebruikers. zoals dat nu ook het geval is in het water aan de Jan van der Heijdenstraat. Daar maken diverse clubs zoals De Robben, Torpedo en OSVH gebruik van, net als het ROC, en is er plek voor zwemlessen en vrije baanzwemmen.

Zwembad De Lieberg stamt uit 1976 en het is tijd voor iets nieuws. Volgens de VVD-bestuurder zijn het pand en het bad 'sleets'. De onderhoudskosten lopen steeds verder op en het is allemaal steeds lastiger om het schoon te houden. Het college ziet af van renovatie van de 44 jaar oude voorziening. Een nieuw zwembad, dat voldoet aan de eisen van de sportbonden en wat de gemeente waarschijnlijk iets meer gaat kosten dan De Lieberg nu, is de beste optie voor het college van burgemeester en wethouders. Het Arenapark is daarvoor de meest logische plek. Nog in Oost, station dichtbij, goed bereikbaar per fiets en past binnen het idee om van dit bedrijventerrein meer een sportcampus te maken.

In 2018 begon een onderzoek naar meerdere scenario's: renovatie of nieuwbouw elders. In de tussentijd zijn behoeften en wensen opgehaald bij de gebruikers van De Lieberg. Bij beheerder Optisport is expertise opgehaald. Als Hilversum doorpakt, dan wil het ambitieus verdergaan. In de loop van 2021 'zou de gemeente al iets kunnen gaan doen', aldus de liberaal. "Dit hoeft geen vijf jaar te duren", klinkt hij stellig. Zodra het nieuwe bad er is, gaat De Lieberg dicht. In die tussenliggende fase is er genoeg tijd om te bedenken wat er met het oude zwembad gaat gebeuren. Als voorbeeld oppert Voorink woningbouw. Onduidelijk is nog waar het zwembad moet komen op het Arenapark, waarvoor projectwethouder Annette Wolthers druk bezig is in de vorm van het masterplan 2.0. Vlak voor het zomerreces stuurde de politiek haar terug naar de tekentafel omdat het eerste plan teveel 'losse eindjes' had.

Voorink geeft aan dat de gemeente op het Arenapark zelf weinig eigendommen heeft en dat de bedoeling is om slim gebruik te maken van verschillende functies. Wat is er met elkaar te combineren, omdat de openbare ruimte ook hier beperkt is en het wensenlijstje met onder andere meer kantoorruimte, een hotel en indooratletiekbaan lang is. De oplossing voor deze opgave komt pas in de volgende fase.
Nu is het woord qua locatie aan de Hilversumse politiek. Woensdag 12 februari buigt de commissie Ruimtelijke Ordening en Wonen zich hierover. Als de fracties het onderwerp rijp achten voor besluitvorming dan geeft de gemeenteraad er op woensdag 4 maart, de verjaardag van Hilversum, hier een klap op.