Komt er een 'strandje' in Anna's Hoeve?
Komt er een 'strandje' in Anna's Hoeve? Foto: Jeroen Pater

'Eerste voorzichtig stap' naar natuurzwemvijver Anna's Hoeve

HILVERSUM Het idee van een natuurzwemvijver in Anna's Hoeve behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Qua grond- en waterkwaliteit is het realiseren van een 'strandje' hier zeker mogelijk, zo heeft wethouder Arno Scheepers laten weten. Voordat er daadwerkelijk een natuurzwemvijver komt, moeten er nog vele stappen gezet worden.

Scheepers spreekt vanwege al die mitsen en maren dan ook over een voorzichtige eerste stap. Vorig jaar heeft de gemeente gebruikt om de kwaliteit van het water en de grond te testen. De conclusie is dat beide goed zijn. Dat heeft tot enige verbazing geleid, want de vijver in Anna's Hoeve wordt gebruikt als overstort van bijvoorbeeld de Laapersveld- en de Lorentzvijver. Daar zit dus ook hemelwater en straatvuil in.
Verbazingwekkender is de goede staat van de bodem hier. Normaliter is de grond in Oost bijna standaard ernstig vervuild en moet er eerst stevig en diep gesaneerd worden. Dat is de erfenis van de fabrieken (onder meer tapijt en verf) die er begin twintigste eeuw waren en die veel chemicaliƫn hebben geloosd via het riool.
De eerstvolgende stap is een vooronderzoek. Een van de belangrijkste vragen die openstaat is of een natuurzwemvijver past in dit kwetsbare gebied van De Groene Schakel? Als dit blijkt te kunnen, dan volgt volgens Scheepers nog een lang provinciaal project. Daarnaast is de gemeente ook afhankelijk van de inbreng van Noord-Holland, het Goois Natuurreservaat (eigenaar van het gebied), het Waterschap en Vitens.