Kleine spoorbomen dicht voor auto's

HILVERSUM De spoorwegovergang bij de kleine spoorbomen gaat in de toekomst dicht voor autoverkeer. Voor (brom)fietsen blijft de overgang - de herinrichting start pas in 2022, na de HOV-werkzaamheden - wel open.

Dat is althans het voorstel van het college van burgemeester en wethouders na verschillende onderzoeken waarin werd bekeken wat de meest veilige verkeersoplossing is voor deze soms levensgevaarlijke kruising. De verkeersveiligheid op deze plek is - met 4.000 fietsers per dag - al jarenlang een heet hangijzer, doordat veel verschillende weggebruikers bij elkaar komen. Vele (bijna)ongelukken en aanrijdingen op de kruisingen aan beide zijden van de overgang zijn daar het gevolg van. Daar komt bij dat de spoorbomen een kleine 25 minuten per uur dicht zijn.
En dus moet er iets veranderen, besefte zowel de politiek als ProRail en de omwonenden. Het afgelopen jaar zijn daarom drie varianten onderzocht. Bij twee varianten (KL26 en KL28) werd het aantal rijrichtingen voor autoverkeer beperkt. Bij de derde (KL29) - aangedragen door een groep omwonenden - verdwijnt al het gemotoriseerd verkeer van de overweg. Het college kiest nu voor die laatste optie, omdat die andere twee 'eigenlijk geen optie zijn', licht verantwoordelijk wethouder Arno Scheepers toe. Het komt er namelijk op neer dat de overgang voor autoverkeer te gevaarlijk is.

11 Johannes Geradtsweg