Richting Media Park ontstaat er vaak drukte op het viaduct.
Richting Media Park ontstaat er vaak drukte op het viaduct. Foto: Bastiaan Miché

Ook Johannes Geradtsweg gaat op de schop

Vervolg van de voorpagina

De keuze voor een autovrije spoorwegovergang betekent, aldus het college van burgemeester en wethouders, een aanzienlijke vermindering van het aantal gevaarlijke kruisende bewegingen tussen auto’s enerzijds en (brom)fietsen en voetgangers anderzijds. "Daarnaast verbetert de doorstroming van het verkeer aan beide zijden van de overweg en neemt het sluipverkeer in de wijken rondom het spoor af."

Hulpdiensten kunnen straks nog wel gebruikmaken van de spoorwegovergang bij de kleine spoorbomen, de rest moet omrijden via bijvoorbeeld de Beatrixtunnel of Buitenring-Noord (Johannes Geradtsweg). En dat kan gedoe opleveren, beseft wethouder Arno Scheepers (VVD). Zo is het met name op het viaduct vanuit Laren richting het Media Park iedere ochtend kommer en kwel. Volgens de wethouder komt dat vooral doordat het rechtdoor en rechtsaf rijdende verkeer elkaar hier kruisen. Om die reden komt er een nieuw viaduct naast het huidige voor fietsers en voetgangers. Op die manier ontstaat er een extra rijbaan voor het rechtsaf rijdende verkeer naar het Media Park.
De andere kant op - richting A1 en Laren - komt er op de Johannes Geradtsweg bij de kruising met het Den Uylplein een langere strook voor het linksaf slaande verkeer richting die A1. Uit eerste prognoses zou blijken dat deze maatregelen extra lange wachttijden op de Johannes Geradtsweg voorkomen. Scheepers verwacht niet dat deze leiden tot meer verkeerschaos verderop bij bijvoorbeeld de rotonde voor Beeld en Geluid. En hoewel de situatie 'extreem complex' is en nog veel zaken nader moeten worden bekeken, is deze variant in zijn ogen echt de enige variant.
De negatieve reacties over het besluit op onder meer de website van deze krant, heeft de wethouder inmiddels ook gezien. Hij had ze ook wel zien aankomen. "Maar ik zag ook een reactie in de trend van: 'Wat moet er dan gebeuren?' En de oplossing moest op het maaiveld zijn. Ondergronds is geen optie, ook omdat je dan nog meer verkeer je stad in trekt."
Helemaal definitief is de autovrije overgang nog niet. De gemeenteraad heeft - op 1 april, geen grap - het laatste woord.