Vragen over kunstwerk Polar Bear

HILVERSUM Dat Hilversum 75 jaar bevrijding groots viert, is mooi. Wat Hilversums Belang bevreemdt, is dat de gemeenteraad niet betrokken is bij de concrete plannen. Daarom heeft de fractie artikel 41-vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Dat de raad niet op de hoogte is van de diverse bevrijdingsactiviteiten vindt Hilversums Belang opmerkelijk. Zeker omdat er elders wel over gecommuniceerd wordt. Als voorbeeld geeft fractievoorzitter Henk Blok dat er een kunstwerk komt bij Gooiland; een Polar Bear als eerbetoon aan de 49ste Britse Infanteriedivisie, die Hilversum bevrijdde. Blok vraagt zich af waarom hij dit moet vernemen tijdens de meest recente kindergemeenteraadsvergadering. Waarom is de raad niet geïnformeerd en wie heeft de kunstenaar gekozen? Daarnaast wil de fractie onder andere nog weten wat de kosten zijn van het kunstwerk en wie dit beeld financiert.


Speerpunt voor 3000 jaar oud in Hilversum

HILVERSUM In de bossen ten oosten van Hilversum is min of meer per toeval een speerpunt gevonden van pakweg 3000 jaar oud. De regionale Archeologievereniging Naerdincklant omschrijft de ontdekking als 'archeologische vondst van het jaar'.

Met een metaaldetector trof Niels Kampert het speerpunt, dat hij 'een droomvondst' noemt, aan. Hij besefte onmiddellijk dat hij deze keer op iets bijzonders gestuit was, maar had geen idee van de ouderdom. De Rijksuniversiteit Groningen deed vervolgens uitgebreid onderzoek.
De uitkomsten overtroffen alle verwachtingen. De bronzen punt was van een kleine jachtspeer. Waarschijnlijk afkomstig uit het oostelijk Alpengebied, van zeer ver gekomen dus. Ouderdom circa 3000 jaar. En bijzonder: in de hals van de speerpunt zaten nog wat stukjes van de houten schacht, gedetermineerd als hazelaar.
Hoe nu verder? De vondst is officieel aangemeld, een wettelijke verplichting, en goed gedocumenteerd. Tijdens het wetenschappelijk onderzoek heeft de speerpunt gelijk een conserveringsbehandeling ondergaan. Waarop hij keurig terugbezorgd is bij de vinder. Die mag hem houden.