Van de week zijn de gele borden geplaatst.
Van de week zijn de gele borden geplaatst. Foto: Bastiaan Miché

Buurt overvallen door werk aan Kleine Drift - Zuiderweg

Een goede drie weken gaat het kruispunt de schop. De gele borden met daarop de wegwerkboodschap vielen de buurt nogal rauw op het dak.

HILVERSUM Bewonersvereniging Oosterspoorplein en omgeving (OSP) voelt zich compleet overvallen door wegwerkzaamheden die 2 maart beginnen aan de kruising Kleine Drift - Zuiderweg. Volgens OSP-voorzitter Patrick Weening zijn de omwonenden niet geïnformeerd, weten zij niets van de planning en hebben de bewoners ook geen aandeel gehad in de verkeersoplossing, al beweert de gemeente dat de maatregelen onder meer met OSP tot stand zijn gekomen.

Van de week zijn de gele borden geplaatst met de mededeling dat de kleine herinrichtingsklus aan deze gevaarlijke kruising over anderhalve week van start gaat. Tot en met maandag 16 maart is het kruispunt helemaal afgesloten. In de laatste week - tot en met dinsdag 24 maart - is de noordelijke poot dicht. Dan gaat het om het deel Kleine Drift richting Bakkerstraat. Na een telefoontje van een buurtbewoner met de mededeling waarom de buurt niets weet, is Weening in de pen geklommen. Deze boodschap komt OSP namelijk rauw op het dak.
De OSP-voorzitter wil weten waarom de omwonenden niet op de hoogte waren van deze maatregelen. Het laatste contact met de gemeente over deze kruising is in juli vorig jaar geweest. "En dat was nog op ons verzoek ook", weet Weening nog. Dinsdag is uitgebreid telefonisch contact geweest met de procesbegeleider Verkeer van de gemeente, maar dat was in de ogen van de preses weinig verhelderend.
"Omdat de werkzaamheden meer impact hebben dan op de woonwijk alleen is dit niet in een verspreidingsgebied voor een huis-aan-huisbericht te vatten", meldt de gemeente desgevraagd. "In die gevallen worden dergelijke werkzaamheden ruim van te voren aangekondigd op borden met verwijzing naar een deel van de gemeentelijke website waarop uitgebreidere informatie over de desbetreffende werkzaamheden zijn te vinden." Dat deze kruising begin maart op de schop gaat, heeft bijvoorbeeld ook in deze krant gestaan. Dat was nadat de lokale pers medio januari met verkeerswethouder Annette Wolthers en de al aangehaalde procesbegeleider langs nog drie aan te pakken verkeersknelpunten uit de top 10 van de gemeente was gelopen.
Wat Weening irriteert, is dat de gemeente aangeeft de maatregelen (de verkeersdrempels komen dichter tegen de rode rijloper te liggen zodat de snelheid van het gemotoriseerd verkeer eruit gaat en deze loper wordt meer uitgebogen de Kleine Drift in) in goed overleg tot stand is gekomen met OSP en Bruisend Hart. Hij wil dat de gemeente deze zin verwijdert van de website en ieder ander platform waar zij dit etaleert. "Het is een compleet verkeerde voorstelling van zaken", aldus Weening. Hij geeft aan dat er in juli 2019 over is gesproken met elkaar, maar dat er geen consensus was over de oplossing. "Er zit in deze oplossing niets van ons bij. Helemaal nul", klinkt het klip-en-klaar. Volgens hem hebben bewoners ideeën mogen aandragen, maar heeft geen één voorstel het plan van de gemeente gehaald.